Kraftig vind løsnet takplater flere steder i Nord-Norge tirsdag kveld og natt til onsdag. I Hammerfest fikk minst 50 biler og en buss vinduene smadret. Lenger sør var det snøen som skapte problemer.

Politiet i de nordligste fylkene hadde sitt å stri med tirsdag kveld og natt til onsdag. I flere byer blåste takplater av husene, trær ble revet opp med rota, master veltet og flere bygninger ble påført skade.

– I Sandnessjøen ble en garasje knust. I Mo i Rana holder Sivilforsvaret vakt etter at tak— og veggplater løsnet fra bygninger i sentrum, sier operasjonsleder Bente Bygdås i Helgeland politidistrikt til NTB.

Lignende meldinger er registrert hos politiet i Salten, Midtre Hålogaland, Troms og Vest-Finnmark.

Ruter knust Minst 50 biler og en buss fikk rutene ødelagt av småstein som stormen virvlet opp i Hammerfest. Flere hus er også påført skader, og en busspassasjer ble lettere skadd etter å ha fått glass fra bussvinduet i øyet.

Uværet i Hammerfest ventes å fortsette til fredag med uforminsket styrke, og kommunen avgjør onsdag morgen om skolene skal holdes stengt.

– Vi skal møtes klokka 6.30 onsdag morgen for å avgjøre om skoler og barnehager skal holdes stengt eller ikke, sa ordfører Alf E. Jakobsen i Hammerfest til NTB tirsdag kveld.

Befolkningen vil bli informert på radio og på kommunens nettsider. Politiet, den kommunale kriseledelsen, brannvesen og Sivilforsvaret er i full beredskap. Også Heimevernet er varslet.

– Det er fortsatt sterk vind her hos oss, men folk i Hammerfest er rimelig vant til det. Takket være at brannvesenet og Sivilforsvaret har gjort en god sikringsjobb rundt om i byen, har vi ikke fått flere meldinger om nevneverdige skader i natt, sa operasjonsleder Roger Dahl i Vestfinnmark politidistrikt til NTB ved 5.15-tiden onsdag.

Innstilte avganger

Ingen fly landet eller lettet fra Hammerfest tirsdag, og flere båttruter har vært innstilt.

– Vinden har vært oppe i 50 knop i kastene, sa Liv Larsen ved Avinor i Hammerfest til Finnmark Dagblads nettutgave tirsdag. Også bussrutene til Finnmark Fylkesrederi og Ruteselskap (FFR) ble innstilt på grunn av stormen, i likhet med alle skolebussene tirsdag ettermiddag.

Rektor Bjørn Sigvartsen ved Baksalen skole torde ikke slippe skoleelevene ut og ba foreldrene om å komme og hente barna sine ved skoleslutt tirsdag.

– Det er ikke skader på skolen, men det er utrygt for barn å oppholde seg utendørs alene. Vi tør ikke sende dem ut. Takplater på bolighus i nærheten har løsnet, biler har fått blåst inn vinduer, og det er ikke trygt for barna å gå hjem, forklarte Sigvartsen til Finnmark Dagblad.

Snøkaos i sør I Sør-Norge falt det store mengder snø tirsdag ettermiddag og kveld, enkelte steder opptil 20 centimeter. Det skapte problemer for trafikantene, først og fremst for førerne av dårlig skodde vogntog fra utlandet.

– På E39 i Kvinesdalsheiene har det vært fullstendig kaos. Flere enn fem trailere og vogntog har fått problemer med føret fordi de ikke er skodd for vinterkjøring. Enkelte sjåfører har simpelthen stanset kjøretøyet og funnet fram kaffen eller lagt seg til å sove. Resultatet har blitt totalt trafikkaos, sier en oppgitt operasjonsleder Ove Austenå i Agder politidistrikt til NTB.

– Tålmodigheten vår er slutt, og i to tilfeller har vi anmeldt sjåførene og beslaglagt førerkortet, sier han.

I morgentimene onsdag fortsatte trafikkproblemene i Agder-fylkene. Snøtunge trær og master falt ned over veibanen flere steder, blant annet på riksvei 411 ved Tvedestrand og riksvei 415 i Vegårdshei.

Også på E18 i Vestfold og Telemark hadde politi og bilbergingsselskaper hendene fulle natt til onsdag.