OLAV RØNEID HANSEN

ET LOKALT FORLAG har kapret meget dyktige Arne Ronold MW (Master of Wine) som med suveren oversikt og på lag med dyktige dansker har fått til noen vinfaglige topprodukter de senere år. Han ga, sammen med danske Jørgen Mønster, ut den glimrende og tettpakkede innføringsboken «Verdt å vite om vin» i 2001. Den feier all uinspirert, middelmådighet på området av banen med oversiktlighet, suveren innsikt og de aller siste nyheter på det vinfaglige området.

DANSKENE ER i år, med Ronold som en slags kaptein på laget, ute med en pent timet utgivelse om Italiensk vin. Jeg sier pent timet fordi en kan dokumentere at Italia som vinland har gått fra dverg til kjempe blant norske vininteresserte på skarve 5 år. Med tidsriktig terminologi fra toppidrett — i vårt tilfelle Giro d'Italia - der en tar for seg vinregionene etter deres plassering i feltet. Det meste er spennende og originalt - både tenkt og gjennomført. Spekket med friske synspunkter og de siste opplysninger om produsenter, områder og årganger.

n «Italiensk vin» redigert av Thomas Ilkjær, Vigmostad og Bjørke, 2003, kr 398,-

n «Verdt å vite om vin», Arne Ronold M.W. og Jørgen Mønster, Vigmostad og Bjørke, 2001, kr 275.-.

ROJO 2002, ODFJELL, CHILE PRIS: 79,30 (må bestilles ved enkelte utsalg)

DRUER: CABERNET SAUVIGNON Karakter: 6

VURDERING: Veldig Bordeaux-liknende duft med solbær, blyant, tørre eksotiske trearomaer og litt lær/tobakk. Smaken er varmere og mer sjenerøs enn bordeaux, men med god syre og finish. I 2002 årgangen er denne mektig bra!

PASSER TIL: Lammeretter og torsk

SURSUM 2002, BORDEAUX PRIS: 349,90 (må bestilles ved enkelte utsalg)

DRUER: MERLOT, CABERNET SAUVIGNON Karakter: 5

VURDERING: Tørrere både i duft og smak enn foregående vin, mer bordeauxaktig naturlig nok. Aroma mot mørke bær, seder og noe lær. Smaken er i en ganske tørr og stram stil med slank balansert avslutning.

PASSER TIL: Lettere kjøttretter, mildere faste oster, og til torsk.

LAS RENAS 2002, SPANIA PRIS: 74,90 DRUER: MONASTRELL Karakter: 6

VURDERING: Ren fruktig, krydret duft med blåbær, bjørnebær, søtlige kryddertoner og noe lakris. Krydret, saftig og god på smak, med fin stramhet i finish.

PASSER TIL: Kjøttretter, gjerne krydrete og som rødvin på lunsjbord i julen!

PASO DOBLE 2000, ARGENTINA PRIS: 129,50 (må bestilles)

DRUER: MALBEC, CORVINA, MERLOT Karakter: 6

VURDERING: Italienske Masis argentinaprosjekt dufter av mørke kirsebær, krydderurter og noe lakris. Spennende og flott. Smaken er sursøt med flott frukt og syre. En umåtelig stilig finish med noe fint læraktig og meget god lengde.

PASSER TIL: Viltretter, også and og gås.

RUBINO 2002, CALABRIA, ITALIA PRIS: 149,90 (må bestilles ved enkelte utsalg)

DRUER: MAGLIOCCO CANINO (!), AGLIANICO Karakter: 6

VURDERING: Enorm duft med mørke bær, blåplomme, krekling og lær/krydder. Fornem syre som gir vinen et friskt, balansert, slankt preg tross krydret stil. Knallvin!

PASSER TIL: Det meste av kjøttretter, men nok litt syrerik til svineribbe.

MORGON CH. GAILLARD V.V. 2000, BEA U JOLAIS. PRIS: 186,- (må bestilles)

DRUER: GAMAY Karakter: 6

VURDERING: Beaujolais, men laget på gammeldags vis, og det blir totalt annerledes. Duft av rått kjøtt, plomme/moreller, bjørnebær og noe lakris/anis. Søtlig, fruktig smak med stor intensitet, fin fast balanse og fornem syre og finish med stor lengde. Strålende!

PASSER TIL: Fine viltretter og and/gås. Viltvin for de fordomsfrie!

EITELSBACHER KARTHÄUSERHOFBERG RIESLING 2002 PRIS: 115,70 DRUER: RIESLING Karakter: 6

VURDERING: Sitrus, grønne epler og et diskret blomsterpreg i duften. Smaken er umåtelig flott balansert mellom syre og sødme og med fornemme rieslingaromaer.

PASSER TIL: Aperitiff og frukt/bær desserter.

BONNEAU DE MARTRAY CORTON CHARLEMA G NE 2000 PRIS: 619,- DRUER: CHARDONNAY Karakter: 6

VURDERING: Duften er som skåret ut med skarp kniv. Den har sitrus/lime, eple og tydelige mineraltoner. Ultraklar, men foreløpig ganske beskjeden duft. Strålende finslepen syre i smaken som er veldefinert, slank og syrlig - og meget lovende! Klart bedre enn 1999!

PASSER TIL: De fineste fiske og skalldyrretter om en 10-15 års tid.