Vinmonopolet kommer i år til å selge 53,5 millioner liter vin. Det er en økning på over 20 prosent på fem år, ifølge det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

– Nordmenn er blitt veldig interessert i mat og vin. Vi har mer penger, og det er blitt flere utsalg. Nye reisevaner fører til at mange tar med seg vinkulturen fra Middelhavet hjem til Norge, sier rådgiver Jens Nordahl i Vinmonopolet.

Mens salget av vin over disk øker, er det nå svært få som lager vin hjemme.

– Så sent som i 1979 utgjorde egenproduksjonen av hjemmelagde fruktviner nesten halvparten av all vin som ble drukket her i landet, sier Nordahl.

Ølsalget nærmer seg nå fjorårsnivå, etter et godt salg i oktober. Dette er godt nytt for bryggeriene som fortsatt sliter etter en vår med dårlig omsetning.

Ølsalget i oktober økte med 5,7 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Dermed er det totale ølsalget i 2005 nå 0,1 prosent lavere enn i fjor. En av grunnene til at høstens ølsalg har vært bedre enn i fjorårets høstmåneder, kan være at effekten av røykeloven er i ferd med å reduseres. Røykelovens negative effekt på ølsalget preget i fjor både bryggeriene og serveringsstedene. I september og oktober har ølsalget i utelivet økt med 4 prosent sammenlignet med i fjor, opplyser Bryggeriforeningen i en pressemelding.