KARI PEDERSEN

Den lite ærbødige omtalen av kommunalminister Erna Solberg kom fra Per Stein Dufva, lærer ved Laksevåg videregående skole.

I det hele tatt var det lite ærbødighet og mye oppsamlet irritasjon i forsamlingen som i går benket seg på SAS-hotellet for å høre statssekretær Helge Ole Bergesen i Utdannings— og forskningsdepartementet selge Kunnskapsløftet.

12 elever pr. lærer

I sin innledning slo Bergesen fast at norsk skole har verdens beste ressurstilgang. Uten at det gir særlig uttelling på resultatene.

Regjeringens svar er en skolereform som er døpt Kunnskapsløftet. Den reiser departementets politiske ledelse landet rundt for å selge.

Men i går var lærere og foreldre mest opptatt av å diskutere om det virkelig stemmer at norske lærere i snitt har 12,1 elever, og at lærertettheten øker år for år.

— På min skole er det faktisk opp i 30 elever i både matte, norsk og engelsktimer, sa Helge Brekke, rektor ved Knarvik videregående skole.

— Dette stemmer ikke med vår virkelighet, sa Linda Eide, lærer ved Storetveit skole.

Tydelig lei av ressursdiskusjonen svarte Bergesen: - Alt dette snakket om mer penger er et sidespor. Vi må heller spørre oss hva vi kan gjøre for å få mer ut av pengene.

Men ikke alle spørsmålene som møtte Bergesen handlet om kroner og øre:

Lissepasning til slutt

— På skolen vår pågår et læreroppgjør, fordi lærerne er lei av å gå på kurs og lære koding av normerte prøver, sa undervisningsinspektør Grete Ingebrigtsen ved Ytrebygda skole.

— Vil ikke bruken av normerte prøver i kombinasjon med fritt skolevalg gjøre at elevene søker seg til de beste skolene? spurte Ida Elisabeth Stinesen, elevrådsleder ved Garnes videregående.

Det siste svarte Bergesen ja til: - Men det er bra, la han til.

Siste spørsmål kom fra Siv Høgtun, som i går sto frem som flerbarnsmor. Men glemte å si at hun også er Høyre-politiker. Høgtun lovpriste regjeringens skolereform: - Det er rart at her kommer frem så mye negativt. Jeg synes dette er flott, sa Høgtun.

Overfor BT avviser Bergesen smilende at Høgtuns sluttappell var bestilt.

— Var du forberedt på denne mottakelsen?

— Vi er blitt møtt veldig ulikt rundt om i landet, lyder Bergesens diplomtiske svar.