INGEBORG MOE

GØRIL ENGESVIK

KJETIL SÆTER

ARILD JONASSEN

MARIE NORUM LERBAK

— Fastlegen proppet i ham piller, men jeg mente at broren min trengte profesjonell hjelp. Gradvis gikk det opp for meg at han var alvorlig syk, sier broren.

Senest dagen før drapene hadde 29-åringen besøk av sin nå drapssiktede bror og to av de tre søstrene som ble drept ett døgn senere. Intet tydet da på at en slik familietragedie var i gjære, ifølge 29-åringen.

— Tvert imot, vi hadde det koselig. Broren min kunne bli aggressiv også mot meg for bagateller, men det pleide å roe seg, og denne dagen var alt rolig.

Til familien fortalte den nå drapssiktede 30-åringen at han denne uken skulle tilbake i jobb som drosjesjåfør etter lang tids sykemelding. Det siste året har han bare vært på jobb i korte perioder på grunn av psykiske problemer.

Påstander om at den eldste av de drepte søstrene hadde skaffet seg leilighet, blir avfeid av broren som mulig drapsmotiv.

Skulle flytte

— Han er den eldste av oss syv søsken og han har hjulpet meg og min yngre bror med å skaffe leilighet. Vi var også enig om at våre voksne søstre skulle få seg leilighet med bistand fra familien. Vi støtter hverandre, men mange vil nå sverte familien, sier broren og hans slektninger.

En av slektningene forteller at broren ble med til en advokat da den eldste av søstrene ville skilles fra mannen sin som var voldelig. Han avviser alle teorier om æresdrap.

— Den drapssiktede broren støttet henne fullt ut og gikk inn for at ektemannen skulle sendes hjem til Pakistan. Senest ved 18.30-tiden søndag snakket jeg med ham. Vi skulle møtes en halv time senere, men han dukket aldri opp. Det må ha gått fullstendig rundt for ham, sier slektningen.

- Livsglade og positive

Ekteparet Ann-Kristin og Veinø Kleven var nære venner av søstrene Sobia Khan og Saadia Shaheen, og kjente til at den eldste søsteren ville flytte ut av familiens bolig på Kalbakken. Ann-Kristin Kleven tror Sobias flytteplaner kan ha utløst trippeldrapet.

— Jentene var livsglade og positive, selv om de hadde problemer hjemme. De pratet ikke mye om knivepisoden, det kom bare opp av og til. De ville helst ikke prate om det, sier Veinø Kleven.

Paret forteller at de fikk inntrykk av at det var strenge regler hjemme hos familien.

— De var i opposisjon til mennene, og prøvde å si ifra om hvordan de ville at ting skulle være, sier de to.

Avhøres i morgen

— Siktede sier at han ikke husker noen ting, og at han ikke forstår at han kan ha drept de tre søstrene sine, sier forsvarer til den trippeldrapssiktede 30-åringen, advokat Truls Dramer.

Forsvareren pratet med den siktede i går kveld.

  • Han er i sjokk og ute av stand til å avgi en forklaring. Han er innlagt til utredning ved Dikemark sykehus, og vil først fremstilles for varetektsfengsling onsdag, sier Dramer.
Aas, Erlend