KJETIL OLSEN

Toska sier at alt oppstyret etter NOKAS-ranet, og drapet på en politimann, gikk sterkt inn på ham, og at han ble stresset.

— Det ble jo utrolig dramatisk, og det ble mange kontroller rundt Stavanger etter ranet, sa den selvutnevnte hovedmannen rolig fra vitneboksen i formiddag.

Toska hevdet i dag at dette førte til endringer i planene om hva han skulle gjøre med utstyret og våpnene etter ranet - uten å ville kommentere de opprinnelige planene i detalj. Faktum er likevel at både utstyr, våpen og ransutbyttet på rundt 57 millioner kroner ble fraktet til Østlandet.

- Mye å tenke på

David Toska måtte i dag innrømme, på spørsmål fra aktor, at han ikke hadde "klare planer” for skytevåpnene, deriblant flere automatgeværer, etter dødsranet.

— Det var mye å tenke på i forkant av ranet, blant annet med flukten til Sørmarka, og det var en del av tingene i etterkant som ikke var så godt planlagt, svarte Toska, som likevel røpet at han hadde noen tanker om våpnenes skjebne etter NOKAS-ranet.

— Jeg tenkte litt på grave dem ned på denne søppelfyllingen. Jeg fant et sted der det var lett å grave, sa 30-åringen, som opplyste at dette i tilfelle hadde vært en form for mellomlagring; noen av våpnene hadde han nemlig lånt av andre.

Funnet i bod

Toska sier han hadde planer om å brenne ransutstyr, men avviser at dette noen gang var aktuelt for våpnenes del. Toska avviser også at det var snakk om å dumpe våpnene på "dypt vann", slik hans medtiltalte Johnny Thendrup hevder å ha fått beskjed om.

Skytevåpnene ble altså ikke gravd ned på søppelfyllingen, som ligger i Stavanger-området, men endte opp på Østlandet. I fjor høst fant politiet flere skytevåpen, deriblant to AG-3-geværer, i en bod som NOKAS-tiltalte William Pettersen (57) disponerte.

Ransutstyr ble funnet om bord på, og i sjøen under, skøyta ”Gamle Henningsvær”, som da la fortøyd ved Drammen. Det var William Pettersen som eide båten.

Gavepakker til politiet

Disse funnene var rene gavepakker til NOKAS-etterforskerne, som fant DNA-profiler både på utstyr og våpen. Flere av de som nå sitter på tiltalebenken, knyttes til NOKAS-ranet gjennom disse DNA-funnene.

I går antydet Toska at pengene ble transportert rundt 19. april i fjor, omtrent samtidig som han selv rømte fra Stavanger-området til Østlandet. I dag ville han derimot ikke si noe om når utstyr og våpen ble fraktet fra Rogaland.

SCANPIX