Arven etter en kvinne i Oslo har utløst en bitter strid.

– Det stemmer at det var et forslag om dette, men det er ikke lenger aktuelt, sier Erik Gjems-Onstad til VG Nett.

Motstandsmannen og høyesterettsadvokaten er et av opprinnelig fire medlemmer i en komité som skal fordele arven etter Oslo-kvinnen Clara Weltzin, som døde i fjor.

Nå er det splittelse i komiteen, som i tillegg består av Norvald Aasen, som tidligere har vært aktiv i Folkebevegelsen mot innvandring (FMI), og Bjarne Pettersen, som var tilknyttet Nasjonalt Folkeparti på 1980-tallet. Det fjerde medlemmet har trukket seg.

I forliksrådet

Saken om arvepengene skal nå opp i forliksrådet. Inntil det er enighet, ønsker ikke bobestyreren å utbetale noe av arven. Clara Weltzin etterlot seg ingen arvinger, men skrev i sitt testament at arven skal gå til personer som arbeider mot frem-medinnvandring til Norge, melder TV 2 Nyhetene.

Pengene stammer fra salget av Weltzins leilighet, som ifølge testamentet skulle selges til en «til norskfødt, født av norske foreldre». Salget innbrakte 2,7 millioner kroner.

Moren reagerer

Ole Nicolai Kvisler var en av de tre som ble dømt i forbindelse med det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo i 2001.

– Jeg mener at han er uriktig dømt i en politisk rettssak. Det var ikke så mye diskusjon rundt Kvisler i komiteen, men jeg finner ikke noen grunn til å diskutere det offentlig. Dette er en privat affære, sier Gjems-Onstad.

Norskafrikanske Benjamin Hermansen (15) ble drept på Holmlia i Oslo i 2001.

Benjamins mor, Marit Hermansen, reagerer kraftig.

– Jeg blir dårlig i kroppen min av å vite at en av dem som drepte Benjamin, får store penger for det han gjorde, sier hun til TV 2.

Tore Tvedt

Den profilerte jødehateren og nazisympatisøren Tore Tvedt skulle opprinnelig få 50.000 kroner fra arven etter Weltzin, mens den politiske organisasjonen NorgesPatriotene og lederen Øyvind Heian skulle få til sammen 500.000 kroner. Heian er tidligere dømt for å ha drapstruet justisminister Knut Storberget (Ap).