Fredag den 21. november i fjor trodde «hele» Norge at Victor D. Norman skulle trekke seg som arbeids— og administrasjonsminister. Han kalte overraskende inn til en pressekonferanse på meget kort varsel. Men i stedet for å kunngjøre sin avgang, kunne mediene melde at Norman «slo tilbake.» Det vil si at han gikk til angrep på politiske motstandere og media.

Men han ønsket altså å gå av og i går sa Victor D. Norman til Bergens Tidende at pressekonferansen hadde fått et annet forløp, hvis statsministeren hadde akseptert hans avgang.

Bondevik roser Norman

Nå, fire måneder senere, sier Bondevik at han fant å måtte akseptere Normans ønske om å tre ut av regjeringen.

Bondevik gir samtidig Norman uforbeholden ros, både for innsatsen i regjeringskollegiet og for hans arbeid som fagstatsråd.

— Jeg føler en veldig takknemlighet for det Norman har betydd for kollegiet, sa Bondevik og la til at han ville bli savnet, ikke minst på grunn av sitt engasjement og sin kreativitet.

Norman selv begrunner sin avgang med at han vil tilbake til Norges Handelshøyskole og at han i utgangspunktet ikke hadde tenkt å være statsråd mer enn i ett til to år.

Han avviser at det var hardkjør i mediene og tøff politisk motstand som tvang frem hans avgang.

— Men det har selvfølgelig vært ubehagelig i perioder, sier han.

Normans mange kriser

Det toppet seg i fjor høst da Norman måtte håndtere flere kriser parallelt. Ved siden av stadige politiske stormer og kastevinder, måtte han akseptere at flere medier fokuserte på hans private og familiære forhold. I tillegg ble det avdekket at han hadde et romslig forhold til representasjon og statens satser for diett. Flere restaurantbesøk på Oslos mest eksklusive steder, og som ble dekket av statskassen, fikk kritikerne på banen. Statsrådens regninger ble saumfart, og da dukket det til og med opp problematiske regninger fra kantinen i Regjeringskvartalet.

Da Bergens Tidende hadde en kort prat med Norman i går ettermiddag - i kantinen - dukket med ett tre kokker opp som takket Norman for et godt kundeforhold.

Det fikk flere enn Norman til å smile, men så gemyttlig var det ikke da det blåste som verst.

— Det var ikke noe gøy, men samtidig var det verre for omgivelsene mine enn for meg, sier Norman som i går ikke ville fyre av noen bredside, verken mot medier eller politiske motstandere.

— Mediene gjør jobben sin, og lager de oppslagene som selger medier.

— Når er du tilbake på NHH?

— I prinsippet er jeg tilbake fra i morgen, men jeg kan nok ta noen dager fri, sier han.

Noen dager fri har også hans nærmeste medarbeidere i arbeids- og administrasjonsdepartementet, som statssekretær Lars Arne Ryssdal. Etter 12 år på jobb for partiet Høyre, skal han ta seg tre måneder ferie.

— Etter det vet jeg ikke, og det er litt rart, sier han.

Ville gå av da det stormet Victor D. Norman ba statsminister Bondevik om å få ga av da det stormet som verst sist høst. Bondevik sa nei fordi «medier og politiske motstandere ikke avgjør når statsråder skal gå av.»