– Jeg er overrasket over det intellektuelle nivået på den politiske debatten i Norge, sier Malmö-ordfører Ilma Reepalu og ønsker Frp-formann Siv Jensen hjertelig velkommen på studietur.

At Jensen trakk frem Malmö og bydelen Rosengård som skrekkeksempel på hvor ille det kan gå ved feilslått integrering i Norge, har vakt reaksjoner i den sørsvenske storbyen.

– Det er vel normalt å sjekke fakta før man uttaler seg. Så langt er det ikke fra Norge til Sverige at det ikke kan la seg gjøre. Men nå er Jensen og hennes parti hjertelig velkommen hit og se hvordan ting virkelig er, så de kan slutte å spre slike fordommer om byen vår, sier Reepalu til VG.

Les også: Islam som en rød klut

Skylder på Acta

Han avviser overfor flere medier blankt Siv Jensens påstand om at sharialover gjelder i bydelen, men innrømmer kummerlige boforhold. Til P4 sier Reepalu at norske Acta har mye av skylden for de kummerlige boforholdene.

– De eier rundt 800 leiligheter i bydelen, den bydelen som Fremskrittspartiet i Norge mener er en innvandrergetto med skumliknende forhold, sier Reepalu.

– Disse forholdene, som noen mener ligner en slum, skyldes i stor grad forholdene i Actas leiligheter. Det er kakerlakker, mugg, råte og rust. Forhold ingen mennesker bør leve under, og som vi nå er i dialog med selskapet om å rette på, sier ordføreren.

Kjenner problemet

Acta ønsker ikke å kommentere påstanden fra Malmö-ordføreren, men informasjonssjef Rune Wangsmo sier at leilighetene er et problem de er klar over.

– De er over 30 år gamle, og nesten alt av inntektene har gått til vedlikehold. Vi har brukt mer enn normalt på vedlikehold her, sier Wangsmo til P4.

– Nå skal også arbeidet trappes opp for å forbedre standarden, sier Wangsmo.

Reepalu hevder på sin side at kommunens egne leiligheter i Rosengård har gode forhold.

Les også: Slakter Frps skremselsrapport

Liten gruppe

Politiet i Malmö innrømmer at en gruppe på rundt 200 ungdommer lager bråk og driver utstrakt kriminell virksomhet, og har mye av skylden for bydelens dårlige rykte. Men både ordføreren og den lokale politisjefen for Rosengård, som kanskje er mest kjent som bydelen der den verdenskjente fotballspilleren Zlatan Ibrahimovic vokste opp, hevder Jensens fremstilling ikke henger på greip.

Sender delegasjon

Mandag gjorde Frp det klart at partiet skal sende en delegasjon til Malmö, slik at de kan sette seg inn i forholdene i Rosengård. Spørsmålet er om Siv Jensen burde tatt turen allerede før den mye omtalte talen til landsstyret.

LIse Åserud/Scanpix