OLAV GARVIK

Carl I. Hagen spår trange og vanskelige tider for Kristelig Folkeparti. Han er også forundret over at partiledelsen ikke lenger kjemper for KrFs tradisjonelle verdier.

— Jeg er ganske sikker på at oppslutningen om KrF vil gå nedover mot Senterpartiets nivå, sier Hagen i samtale med Bergens Tidende.

- Mer Israel-vennlig

Han mener at de kristne velgerne på Sørvestlandet, i bedehusmiljøene og andre steder der partiet tradisjonelt har stått sterkt i økende grad søker over til Frp. Meningsmålingene bekrefter dette, hevder Hagen og fortsetter:

— De er selvsagt frustrert over at KrFs lederskikkelser ikke lenger står vakt om kristne verdier. Det er vi som er imot bønneropene, og vi kjemper mer på Israels side enn det KrF gjør. I kampen for private skoler er Frp dessuten mye tydeligere enn KrF. Det samme gjelder i viktige sosialpolitiske saker. Vi har rett og slett overtatt mange av deres hjertesaker.

Kristelig Folkeparti har sant å si ikke lenger noen sak av betydning som det kjemper for, fortsetter Frp-lederen. Han er derfor spent på hvilken samarbeidskurs KrF velger fremover.

— Det kan ikke være tvil om at det er med oss de bør samarbeide, sier han og har et regjeringssamarbeid i tankene.

Mest stasminister

— KrF-ledelsen er ikke et øyeblikk i tvil om at den politiske avstanden er for stor til å invitere dere med i et slikt samarbeid?

— Det skjønner jeg, hvis vi ser tilbake på alt som er sagt om oss fra den kanten de siste femten-tyve årene. Men det vil slå tilbake på dem som en bumerang.

Hagen lover for øvrig full støtte til Valgerd Svarstad Haugland som har fortalt at regjeringen ønsker å øke kontantstøtten. Ettersom barnehagesubsidiene øker, skulle det bare mangle at ikke det samme skjer også med kontantstøtten, understreker han.

— Hvordan vurderer du Kjell Magne Bondevik som politisk leder?

— Som statsminister er han på mange måter veldig dyktig, ikke minst til å holde regjeringen sammen. Men han er samtidig vel mye stasminister, og jeg er forundret over at han ikke har større politiske ambisjoner med å være regjeringssjef. Det er mye bra i Sem-erklæringen, men regjeringen har vist seg å være svært lite handlekraftig, for å si det mildt. Den kunne fått til atskillig mer sammen med oss.

Hagen blinker ut fem svake statsråder, men ingen av dem er fra KrF.

— Sosialministeren, forsvarsministeren, samferdselsministeren, kommunalministeren og justisministeren har alle skuffet meg sterkt, sier han.