– I Soria Moria står det at vi har som mål å utvide fødselspermisjonen, og vi vil gjøre alt vi kan for å få til dette, sier Huitfeldt (38) til NTB.

Allerede før hun tok over som barneminister ble hun møtt krav om dette:

– Det er viktig å legge til rette for at fedre kan være mer i lag med barna sine. Da blir det nødvendig å utvide foreldrepermisjonen, sa styreleder Mildrid Søbstad i Aps kvinnenettverk, som Anniken Huitfeldt selv leder, til NTB fredag morgen.

Søbstad er i likhet med Huitfeldt negativ til en tredeling av dagens permisjon. Løsningen kan dermed bli en utvidelse av dagens permisjon, altså barselpermisjon til mor, kombinert med mer fri til far.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er også åpen for å gjøre permisjonen lengre.

– Vi har utvidet foreldrepermisjonen allerede og innført foreldrepermisjon for selvstendig næringsdrivende, så får vi se i budsjettet for 2009 når vi tar nye skritt, sier han til NTB.

– Veldig glad

Anniken Huitfeldt var den aller største favoritten til å ta over som barne— og likestillingsminister etter Manuela Ramin-Osmundsen. Og Huitfeldt var aldri i tvil om hun skulle si ja da Stoltenberg spurte.

– Jeg gleder meg veldig. Jeg har brent for likestilling bestandig, jeg ønsker at unger skal få det bedre i Norge og er opptatt av kampen mot diskriminering, enten det handler om funksjonshemmede, homofile eller etniske minoriteter, sier hun til NTB.

På slottsplassen fredag formiddag ble hun overøst av blomster og gratulasjoner. Lillesøster Astrid (30) og svigerforeldrene Marit og Petter Flem sto i fremste rekke.

– Da vi fikk en tekstmelding om å komme på Slottsplassen klokken 7.30 fredag morgen, skjønte vi hvor det bar. Dette har Anniken fortjent, sier Marit og Petter Flem til NTB.

– Ikke konservativ

Anniken Huitfeldt fikk godord fra alle leire da det ble kjent at hun tar over spakene i Barne- og likestillingsdepartementet. Selv Høyre og KrF er fornøyd.

– Hun er ikke akkurat en som har gått i strupen på KrF, sier May-Helen Molvær Grimstad (KrF), leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Til tross for den borgerlige rosen, avviser Huitfeldt at hun er konservativ i barne- og familiespørsmål.

– Jeg er ikke det. Jeg er veldig for kjønnskvotering i motsetning til Høyre, så vi kommer nok til å ha en rekke fighter.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil heller ikke gå med på at fredagens utnevnelse er så trygg at den grenser til det kjedelige.

– Nei, Anniken Huitfeldt er en spennende kvinne med stort engasjement for barne- og likestillingssaker og lang politisk erfaring. I tillegg til et glødende hjerte har hun en skarp hjerne, sier Stoltenberg.

Han vil ikke gå med på at han helst ville være utnevnelsen foruten.

– Nei, det blir helt feil å si det på en dag som denne. Jeg er jo lei meg for at det kom en situasjon der Manuela Ramin-Osmundsen måtte gå av, men samtidig er jeg veldig glad for at Anniken Huitfeldt svarte ja og tar over, sier han.

Store saker

Det er en rekke store saker som venter den nye statsråden. Ny ekteskapslov skal oversendes Stortinget, en ny antidiskrimineringslov skal utmeisles og et nytt barneombud skal utnevnes.

Redd Barna, en organisasjon Anniken Huitfeldt kjenner godt fra sine seks år som styremedlem, ber henne avstå fra å utnevne et nytt barneombud.

– Det blir feil av hensyn til uavhengigheten om barneministerens kontor skal utpeke Barneombudet. Vi vil ha en annen prosess, sier leder Gro Brækken i Redd Barna til NTB. Hun ser for seg at dagens ombud Reidar Hjermann kan fortsette inntil en ny ansettelsesprosess er vedtatt. Men den nybakte ministeren ville ikke røpe sine tanker rundt spørsmålet.

– Jeg skal sette meg grundig inn i saken, og lese alle papirer. Så får vi se, sier hun.

Et godt valg? Diskutér utnevnelsen her!

NIESE: Den nybakte statsrådens lille niese Sissel var blant gratulantene da Anniken Huitfeldt (Ap) fredag formiddag ble presentert som ny barne- og likestillingsminister på Slottsplassen.
Poppe, Cornelius
TRYGT: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) valgte en trygg løsning da han spurte erfarne Anniken Huitfeldt om hun ville bli ny barne- og likestillingsminister. Fredag tok hun over jobben som har stått ledig siden Manuela Ramin-Osmundsen gikk av.
Poppe, Cornelius
GRATULASJONER: Statsministeren måtte finne seg i å spille annenfiolin på Slottsplassen fredag. Her får Anniken Huitfeldt en god klem av svigermor Marit Flem.
Poppe, Cornelius
HÅVARD BJELLAND