Nordmannen var sjef for FN-styrkene i Nordøst-Bosnia da serbiske styrker massakrerte 8.000 muslimer.

Saksøkerne, 7.930 kvinner kjent som «mødrene fra Srebrenica», krever at de som skulle ha beskyttet de 40.000 muslimene i den såkalt sikre sonen i Srebrenica stilles til ansvar.

– Vi kommer til å holde alle ledd i FNs kommandolinje ansvarlige, også den norske obersten. Alle sviktet muslimene i Srebrenica. Vi vil fortelle verden historien til hver enkelt av dem vi representerer, sier advokat Marco Gerritsen til ukeavisa Ny Tid fredag.

Gerritsen er advokat i Nederlands største uavhengige advokatfirma, Van Diepen Van der Kroef. Han leder 14 advokater fra Nederland og Bosnia som skal føre saken når den trolig reises for den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag i Nederland til høsten.

En offentlig nederlandsk granskingsrapport av det verste folkemordet i Europa siden andre verdenskrig førte i 2002 til at den nederlandske regjeringen trakk seg.

Verken Forsvarsdepartementet eller Hagrup Haugland, som nå er blitt forfremmet til general, vil kommentere det kommende søksmålet overfor Ny Tid.

Finn Martin Vallersnes (H) og Bjørn Jacobsen (SV) i utenrikskomiteen ser fram til en orientering i Stortinget om Norges rolle under Srebrenica-massakren.