Det gikk et jubelbrøl gjennomlandsmøtesalen da Aps landsmøte overraskende gikk inn for forsøksordningen, skriver Aftenposten.

Mot en enstemmig redaksjonskomite stemteet flertall på 157 delegater for benkeforslaget. 123 delegater stemte mot.

Forslaget var fremmet av Oslo Ap, somønsker en prøveordning i byen.

Støre: Tror vi blir klokere

— Jeg lever godt med dette vedtaket, somvar ganske omstridt her på landsmøtet. Alle her er opptatt av vaksiner, menspørsmålet har vært hvilken strategi som er best å velge, sier Ap-leder JonasGahr Støre til Aftenposten.

— Når jeg støtter forslaget, er det fordijeg tror vi blir klokere av et slikt forsøk. Vi må vite mer før vi ruller detteut, mener han.

— Jeg vil ikke konkludere på dette nå.

Helsepolitiker ble nedstemt

Aps helsepolitiske talsmann TorgeirMicaelsen er i utgangspunktet ikke tilhenger av obligatorisk vaksinering.

— Jeg mener at vi burde brukt alle andrevirkemidler enn tvang. Men jeg er ikke så overrasket over at dette blirvedtatt. Folk er opprørt over at barn blir utsatt for sykdommer vi trodde varutryddet, sier Micaelsen til Aftenposten.Han mener argumentet mot tvang er atforeldre som er skeptiske til vaksiner kan miste tillit til helsevesenet.

— Det er åpenbart en av farene, oggrunnen til at jeg var mot. Men nå sier landsmøtet at hensynet til barnatrumfer denne frykten.

«Kjempestort»

— Dette var kjempestort, sier ordførerkandidatTone Tellevik Dahl fra Oslo til Aftenposten rett etter at resultatet avavstemningen var klart.

Hun har vært en av pådriverne bakforslaget, som går ut på et forsøk i Oslo der alle vaksinene ibarnevaksinasjonsprogrammet fra 0 til 16 år blir obligatoriske.

Dahl sier Aps stortingsgruppe i løpet avkort tid må utforme et forslag som vil bli lagt frem i Stortinget.Ap-politikeren vil ikke uttale seg om hva slags sanksjoner foreldre som ikkevaksinerer barna sine kan regne med dersom forsøket blir en realitet.

— Vi må få til en dialog med statligemyndigheter om hvordan dette kan utformes, sier hun.

Ordførerkandidaten erkjenner at hun harliten tro på at helseminister Bent Høie (H) vil gå inn for forslaget, men sierpartiet vil jobbe langsiktig for å få flertall.

Støtte fra Gro

Før avstemningen fikk tilhengerne avtvang støtte fra tidligere Ap-leder, statsminister og WHO-sjef Gro harlemBrundtland. Til VG sa hun at situasjonen i deler av Oslo er «veldig alvorlig».

Aftenposten har tidligere skrevet at 91prosent av 16-åringene i Oslo har fullført barnevaksinasjonsprogrammet. Forlandet som helhet er 94-95 prosent avseks- og niåringer vaksinert.