Justisministeren møtte i går representanter for humanitære organisasjoner i Egil Raftos Hus her i Bergen. På spørsmål fra Norsk folkehjelp om hva regjeringen vil gjøre for å hindre tvangsekteskap, sa Dørum at de nå ser på paragraf 139 i straffeloven.

— Jeg ser nå nærmere på denne paragrafen sammen med kommunalminister Erna Solberg og barne- og familieminister Laila Dåvøy.

— Norsk lovgivning gir massevis av hjemler til gjøre noe med tvangsekteskap, mener justisminister Odd Einar Dørum.

Dørum sier har er forbauset over at barnevernet, politiet og sosialvesenet mangler kunnskap om hvilke muligheter som finnes i loven.

— Tvangsekteskap er forbudt i Norge. Det er heller ikke lov å ta barn ut av skolen i mer enn to uker, eller å betale barnetrygd ut til barn som oppholder seg i utlandet i lengre perioder.

— Dette er eksempler på hvordan Norge kan jobbe aktivt for å hindre tvangsekteskap innenfor det eksisterende lovverket, sier statsråden.

Statsråden sa videre at han tidligere anså tvangsekteskap og æresdrap for å være «en likestillingssak» først og fremst.

— Vi har vært naive. Vi må ikke la politisk korrekthet hindre oss i handling, sa Dørum Justisministeren fortalte forsamlingen at han har møtt flere innvandrerkvinner som lever under voldstrusler de siste ukene, og at saken opptar ham sterkt.

– Jeg har møtt unge kvinner i Oslo, tatt dem med hjem og hørt historiene deres. Det har vært sterk kost, sa Dørum.

PRESSET DØRUM: Hvorfor er det ingen som bryr seg om at politiet voldtar og dreper kurdiske kvinner i Tyrkia, spurte nitten år gamle Filiz Azizoglu justisminister Odd Einar Dørum i går.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN