Eniro er bedriften som distribuerer Telefonkatalogen, Gule Sider og Ditt Distrikt i dag, og de tar nå selv kontakt med statsråd Liv Signe Navarsete (Sp) for å hindre at dagens fulldistribusjon blir avviklet.

— Naturvernforbundet skaper et inntrykk av at ingen bruker Telefonkatalogen, og det er ikke riktig, sier informasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Eniro til Bergens Tidende.

Vil beholde fulldistribusjon

— Tallene fra Naturvernforbundet mangler nyanse. Undersøkelsen som sier at 9 av 10 ikke benytter Telefonkatalogen, er gjort blant bergensere, og dermed kun bybeboere. Vi håper nå å gjøre debatten mer nyansert, sier Ulverud.

Hun viser til Eniros egen undersøkelse fra TNS Gallupp, som sier at 7 av 10 nordmenn har benyttet papirutgaven av Telefonkatalogen det siste året. Eniro roser Naturvernforbundet for å ha satt saken på dagsordenen, men mener tallene de bruker ikke stemmer med virkeligheten.

— Vi vil beholde dagens ordning, men heller få avbestillingsordningen bedre frem i lyset. På den måten kan vi få skilt ut de som ikke bruker katalogen, sier Ulverud.

Ikke viktig for departementet

I Samferdselsdepartementet er det ikke så viktig hvilke tall som stemmer, opplyser statssekretær Steinulf Tungesvik (Sp). Der har de allerede begynt arbeidet med hvordan en ny distribusjonsordning kan bli, med bestilling i stedet for avbestilling.

— Vi ser for oss en løsning der det sendes ut brev og en frankert svarkonvolutt til alle med fasttelefon. Men vi kan ikke gjøre endring i dagens avtale med Telenor uten at begge parter er enige, sier Tungesvik.

De vil ta kontakt med Telenor så snart som mulig for å komme i gang. Samferdselsministeren lovet på NRK å gjøre sitt beste for at masseutsendelsen avvikles allerede til neste år.

Sverre A. Stakkestad i Naturvernforbundet er godt fornøyd med initiativet til Navarsete, men mener Eniro må få på plass en overgangsordning med en gang.

- Gjør noe nå!

— Vi forventer at Eniro tar signalet og snarest legger til rette for at både privatpersoner og bedrifter kan avbestille kataloger de ikke ønsker, sier Stakkestad.

Siden Stakkestad og Naturvernforbundet tok opp saken i Bergens Tidende for to uker siden, har 130.000 reservert seg mot å få katalogen. Tidligere var det rundt 2000 årlig som reserverte seg, opplyser Eniro.

Han sier han får e-poster fra folk som er frustrert fordi de har reservert seg, men likevel får katalogene hjem.

— Listene for årets distribusjon må gjennomgås, slik at fulldistribusjon unngås. De som nå har reservert seg, må få slippe å få kataloger, sier Stakkestad.