Marit Nybakk (Ap), som er 2. nestleder i utenrikskomiteen, sier det er svært beklagelig at norske myndigheter utsteder au pair-visum som forutsetter korrupsjon for å kunne brukes.

— Norge må umiddelbart gjøre en foreløpig stans i utstedelsen av au pair-visum for filippinske jenter mens saken blir utredet, sier Nybakk til Dagsavisen.

Filippinske kvinner, som vil jobbe som au pair i Norge, må bestikke seg ut av Filippinene etter at landet innførte forbud mot au pair-ordningen på grunn av rapporter om misbruk og prostitusjon. Fritt leide ut av landet koster nesten en årslønn.

Nybakk mener at Norge må respektere Filippinenes forbud.

— Jeg vil ta kontakt med UD umiddelbart, sier hun.

Innvandringspolitisk talsmann i SV, Rolf Reikvam, vil også ha slutt på praksisen.

— Dette er fullstendig uholdbart og pinlig for norsk utenrikstjeneste. Norge må avslutte dagens visumpraksis på Filippinene umiddelbart, og være lojale mot lovene som gjelder i landet, fastslår Reikvam, som mener hele au pair-ordningen må avvikles.

— Ordningen har ikke lenger noen funksjon slik den opprinnelig var tenkt, nemlig som språklig og kulturell utveksling. Dette dreier seg om billig arbeidskraft i norske hjem, sier han.