— Vi føler oss tråkket på. Hilsenen gir uttrykk for en total respektløshet overfor ofre og pårørende, sier Trond Blattmann, leder for støttegruppen for 22. juli-ofre.

Hver morgen har Anders Behring Breivik gjort tydelig høyreekstrem hilsen i møte med retten, etter at håndjernene han har er iført på vei til rettssal 250 i Oslo tinghus. I sitt såkalte manifest beskriver han hilsenen som «den militære hilsenen for tempelriddere». En rekke pårørende og bistandsadvokater har reagert på hilsenen.

Nå mener støttegruppen at dommer Wenche Arntzen bør slå ned på dette, og ikke tillate at Breivik fortsetter å hilse på denne måten.

Breivik nekter å slutte

Forsvarer Geir Lippestad bekrefter at forsvarerne nå har snakket med sin klient om dette.

— Vi har tatt det opp med Breivik. Vi har anbefalt ham å slutte med denne hilsenen, sier Lippestad.

Etter et møte med Breivik onsdag ettermiddag sa forsvarerne Odd Ivar Grøn og Tord Jordet ifølge VG at det ikke virker som at deres klient har tenkt å kutte ut sin høyreekstreme hilsen.

- Noe svineri

Den høyreekstreme hilsenen har til dels vært vendt mot vil pårørende. Dette oppleves ekstra provoserende og sårende, mener Trond Blattmann.

— Dette sier jo alt om hvilken person Anders Behring Breivik er. Det er noe jævla svineri, og vi håper det vil stoppes. Breivik kan ikke få lov til å hilse på denne måten.Støttegruppen og Blattmann har vært i kontakt med sorenskriveren Geir Engebretsen i Oslo tingrett og informert om at de mener dette må stoppes.

Kan ikke stoppe Breivik

Engebretsen har informert dommerne i hovedforhandlingene om støttegruppens sterke reaksjoner på den høyreekstreme hilsenen.

— Hovedforhandlingsdommerne er klar over situasjonen. Denne hilsenen skjer imidlertid før retten er satt, og på den måten i det frie rom. Det er naturlig at disse reaksjonene tas opp med tiltaltes forsvarere, slik at de har mulighet til å ta dette opp med sin klient, sierEngebretsen.

Også Irene Ramm, informasjonssjef i Oslo tinghus, mener spørsmålet om hvorvidt Breivik skal få lov til å utføre sin hilsen er et spørsmål til forsvarerne.

— Dette skjer ikke under selve rettsmøtet. Det skjer utenfor rettsmøtet og ikke mens dommerne er til stede. Derfor er dette ikke en problemstilling for oss, men noe man må spørre forsvarerne om, sier hun.