• Politikerne må smile mer, ikke være så sure, sier Høyre-leder Jan Petersen med et bredt smil. Og varsler masseoppsigelser.

Partilederen speider ut over folkelivet og seilskipene i Cutty Sark. Han drømmer om regjeringsmakt, med seg selv i statsministerstolen.— Den første beskjeden Høyre-statsrådene vil få når de kommer til kontorene sine, er å kutte der det kan kuttes i byråkratiet. Sett i gang! Jeg er sikker på at det kan kuttes betydelig, sier Petersen.Det kan bety mange oppsigelser i offentlig sektor. Og det er helt greit, mener Høyre-lederen. - Må velge - Politikerne må tore å ta valg. I Norge har vi nok penger, men et underskudd på arbeidskraft. Folk må ikke være redde for forandringer, sier Petersen, og legger til:- Jeg trenger pengene til å få ned skattene og avgiftene.Det er nettopp hva Høyre går til valg på: Lavere skatter, lavere avgifter og bedre skole.- Folk skal se at Høyre er ved makten, fra første budsjett, lover Høyre-lederen. Kutt og kutt og kutt igjen Og han drømmer videre: Petersen i spissen, statsminister Petersen. I regjering med Venstre og Kristelig Folkeparti. Fremskrittspartiet er uaktuelt.- De har gjennom våren vist at de ikke er egnet for å sitte i regjering. De kan nok by på drahjelp med budsjettene, men det blir fra Stortinget, ikke regjeringskontorene, sier Petersen. Dette er målene deres: * Skatte- og avgiftsnivået skal ned på EU-nivå. Hvis ikke vil næringslivet flytte til utlandet, og folk vil reise ut av landet for å handle, ifølge Høyre.* Kutt i byråkratiet, nedleggelse av fylkeskommunen, mer konkurranseutsetting.* Skolen skal bli bedre. Lærerne skal ha individuell lønn, utdannelsen må spesialiseres mer.* Mer til forsvar, veier og barnehager.* Kutt i u-hjelp, sykelønning og pressestøtte. At aviser som BA har sagt de kommer til å gå konkurs, bryr ikke Høyre-lederen. - Barnehager er viktigere enn pressestøtte. Hvis BA trenger støtten for å overleve, er det et tegn på at ikke mange nok ønsker en avis som BA. Så enkelt er det, sier Petersen. Og smiler igjen. Ingen konkrete løfter Han vil ikke tallfeste noen av løftene.- Vi må ikke love noe vi ikke kan holde. Men jeg tror folk stoler nok på oss, at de tror oss når vi sier det blir forandringer, sier Petersen.- Hvor mange prosent oppslutning trenger dere i valget for at Høyre går i regjering?- Det er umulig å si. Sånne tall kan kun brukes til å gå av på, sier Petersen med klar adresse til Arbeiderpartiet. Og så smiler han igjen. Bredt.Mandag tar han avskjed med Bergen fra «Christian Radich». Sannsynligvis vil han smile da også. Smile bredt.

HØYRE-VENNER: Jan Petersen vil blir statsminister. Og stortingsrepresentant Oddvard Nilsen(t.h.)fra Askøy skal hjelpe ham.
Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen