— Jeg ble sett på som en grusom karrierekvinne som pendlet da barna var små, sier Benedicte Schilbred Fasmer, direktør for kapitalmarked i Sparebanken Vest.

Debatten om når det er riktig at kvinner går tilbake i jobb etter fødsel tok seg kraftig opp i går, etter at professor Karen Helene Ulltveit-Moe gikk ut i Dagbladet og sa at kvinner bør få betalt barnepass i stedet for svangerskapspermisjon.

Ulltveit-Moe mener kvinner bør kunne returnere raskere til jobb etter en fødsel enn i dag, og at det bør bli større muligheter for barnehageplasser til barn under ett år.

- Gammeldagse holdninger

Benedicte Fasmer deltar gjerne i debatten om hvordan foreldre deler fødselspermisjonen. Mange kvinner som kommer raskt tilbake i jobb blir møtt med gammeldagse holdninger, mener hun.

— Det er opptil hver familie å finne løsninger, ikke den enkelte kvinne. Selv begynte jeg å pendle til Oslo da minstemann var ti måneder. På seks-flyet til Oslo ble jeg alltid møtt av spørsmålet: «Hva med barna, da?». Ingen småbarnsfedre fikk det samme spørsmålet, sier Fasmer.

Hun berømmer Ulltveit-Moe for å «være tøff» og snakke høyt om at hun vil ha karriere. Hva som er den beste løsningen, er hun ikke sikker på.

— Det viktigste må være å finne en løsning som passer den enkelte familie. Her har vi et viktig ansvar som arbeidsgivere, for å legge til rette for folk, sier hun.

Best når de er små

Fasmer mener det er misforstått at det er så ille å pendle eller jobbe uregelmessig når ungene er små.

— Da er du hjemme når barna er hjemme. Med barn i tenåringsalder, tror jeg det ville vært vanskeligere å pendle. Jeg var mye sammen med barna mine selv om jeg pendlet, sier hun.

Henne-redaktør Ellen Arnstad mener mennene må være mer hjemme.

— Nøkkelen ligger hos mennene. De må kreve sin del av permisjonen og omsorgsrollen. Først da kan vi få reell likestilling i samfunnet, sier Arnstad til NA24.

BERGENS TIDENDE