35-åringen intervjues i VG for første gang siden han kom tilbake til Norge 13. september i fjor. Han stiller opp til intervju fordi han har laget en bok om det som har skjedd.

— Jeg skulle selvsagt ønske at jeg hadde vært bokaktuell med en annen historie enn den jeg kan fortelle, særlig siden dette inkluderer nære slektninger og deres venner. Det gjør det jo ekstra utfordrende å sette grenser for innholdet, men jeg vil gjøre mitt for å sette søkelys på spillbransjen, sier Baasland.

I boken tar han et oppgjør med sitt svik overfor foreldrene og deres venner og spillebransjen.

Moren Bodhild Baasland risikerer fengselsstraff for å ha hjulpet ham å skaffe penger. Faren Ernst Baasland har måttet gå fra bispestillingen.

— Det er vanskelig å be mine foreldre om tilgivelse for det jeg har gjort. Jeg forstår det om de ikke vil tilgi meg, sier Baasland.

Bjarte Baasland ble i forrige måned dømt til fengsel i fire år for grovt bedrageri. Pengene spilte han bort på tre år, og i en tid bodde han delvis på gata i Praha. Han behandles for spilleavhengighet og åpner muligheten for å bruke erfaringene til å hjelpe andre.

— Jeg vurderer om jeg skal forsøke å få meg en utdannelse som kan hjelpe andre som sliter med avhengighet av et eller annet slag, sier han.