17-åringen krevde opprinnelig minst 150.000 kroner for nyren, som han beskriver som «god som ny» på auksjons-nettstedet qxl. Nå vil han heve prisen, etter å ha funnet ut at kroppsdelen går for flere millioner kroner på amerikanske nettsider. Nå venter han på bud.

Det har ikke vært mulig for bt.no å granske 17-åringens hjerte og nyrer for å finne ut om tilbudet er alvorlig ment. Men han hevder selv annonsen er blodig alvor.

– Vil hjelpe

– Min motivasjon er først og fremst å hjelpe andre, men jeg vil ha en liten «forsikring» i tilfelle det blir komplikasjoner med én nyre, sier han i et msn-intervju med bt.no.

Styreleder Gisle Nødtvedt i Stiftelsen Organdonasjon sier han bare har ventet på en slik annonse.

– Vi vet jo ikke om dette er seriøst, men jeg har vært forberedt på at en slik annonse kunne dukke opp. Det er stort underskudd på organer i Norge, og enkelte mennesker er desperate. Dette er egentlig kjempedramatisk, sier han.

I Norge er det ulovlig å donere bort organer mens man fremdeles er i live – bortsett fra til familiemedlemmer eller «nære emosjonelle venner», som det heter i regelverket.

– Frykter organsalg

– Det er ingenting man kan gjøre for å hindre folk i å dra til utlandet for å få gjennomført en slik operasjon. Det finnes nettsider som kopler kjøpere og selgere av organer. Vi frykter at organer blir en mer vanlig salgsvare, sier Nødtvedt.

Han viser til skrekkelige eksempler fra den tredje verden der lutfattige mennesker selger organer for å overleve.

– Dette foregår trolig både i Pakistan og Kina, og det går rykter om at det også skjer i tidligere sovjetrepublikker, uten at vi vet det sikkert, sier styrelederen.

Trønderen beskriver seg selv om en sunn og ung gutt som verken røyker, snuser eller drikker. «Har gått på idrettsfag, og trener relativt ofte, så vil nok si at jeg er i god fysisk form. Ta kontakt for blodtype», heter det i annonsen.

– Kontaktet av lege

17-åringen sier han har blitt kontaktet av en lege som har sett annonsen.

– Han forklarte meg hva som ville skje med kroppen om man fjernet en nyre og hvordan det ville bli å leve med det, og at prisen jeg hadde satt, var for liten for en nyre, sier nyreselgeren til bt.no.

Han krever halvparten betalt før operasjonen, og halvparten etterpå. Kjøperen må dekke flybillett, opphold og sykehusutgifter.

– Foreldrene mine vet ikke om dette. Hvis de ikke går med på det får jeg bare vente til jeg blir 18.

FAKSIMILE: qxl.no.