For to uker siden bestemte Stortingets utenrikskomité seg for å gi tre millioner kroner til Raftohuset som skulle gå til å slette halvparten av gjelden på seks millioner kroner.

Raftohuset har også fått én million kroner fra Trond Mohn, og stor støtte fra Norsk Hydro, Bergen kommune og BKK.

Huset mangler nå 500.000 kroner for å få slettet gjelden.

Vil ringe over 600 bedrifter

Dette er penger Raftohuset håper det bergenske næringsliv vil stille opp med for å støtte menneskerettighetsmiljøet i byen. Stiftelsen har allerede fått 25.000 kroner fra Bergen Riksmålsforening.

— Målet er å bli kvitt gjelden. Da får vi frigjort flere hundre tusen kroner til faglig arbeid, sier Therese Jebsen i Raftohuset.

Støtteaksjonen for Raftohuset starter formelt mandag ved at stiftelsen sender ut e-post til over 600 bedrifter i Bergen og omegn der den ber om støtte på 500, 1000 eller 2000 kroner.

Tirsdag skal 10 frivillige ringe rundt til de samme bedriftene.

Tjuvstarter

Men allerede i dag tjuvstarter innsamlingen. Stortingsrepresentant Ranveig Frøiland (Ap) som har vært sentral i arbeidet med å få slettet gjelden til Raftohuset, skal selv ringe rundt til bedrifter og be om støtte. Det skal også en informasjonskonsulent til Norsk Hydro.

— Jeg tror næringslivet i Bergen vil bidra. Det er et sterkt engasjement for menneskerettighetene i Bergen, sier Amble.

Ideen til innsamlingsaksjonen kom fra bergenseren Jan Rune Hopland, som også har laget opplegget for aksjonen og skaffet en bærbar pc som skal loddes ut til en av bedriftene som bidrar.