– Om ti år kan det være for sent, og mye dyrere, å gjøre noe med Co2-utslippene våre. For at ikke temperaturene skal skyte i været må de rike landene redusere utslippene med 80 prosent, sier Kalvig i sitt klimaforedrag i Bergen onsdag. Hun har også med seg sin kollega fra Storm Weather Center, Hilde Holdhus.

Skrekkscenarioet er at temperaturen skal stige dramatisk, havet stige med 12 meter, snøen forsvinne på Vestlandet og en verdenskonflikt på grunn av vannmangel.

– Klimaet et urettferdig. Et ekstremt klima går mest ut over de fattige landene, og vi som har mye regn fra før får mest økning også, sier hun.

Fy med fly

I Bergen har Holdhus og Kalvig samlet næringslivet for å få igang miljøvennlige arbeidsplasser. De har også snakket til elever på videregående skoler og holdt åpne folkemøter.

På skoler oppfordrer klimaparet til å bruke forbrukermakten, stemmeretten og engasjementet til å fremme miljøet.

– Vi snakker også varmt om realfag. Både med tanke på klimaforskning og utvikling av miljøvennlig teknologi. Når vi snakker til næringslivet oppfordrer vi til å satse på utradisjonell teknologi, forteller Holdhus.

De anbefaler også kildesortering, premiering av syklende ansatte og færre flyreiser.

Lønnsomt for bedriftene

Forsikringsselskapet Vesta har droppet mange flyturer og holder videokonferanser i stedet for å fly medarbeiderne til forretningsmøter.

– I løpet av 2007 vil vi spare 40 millioner kroner på dette, hevder Roald Stigum Olsen, rådgiver i Vesta.

Han sier selskapet lenge har drevet med videokonferanser, men at teknologien nå er så god at det kan holdes videomøter i stor skala.

– Dette fører også til mer opplagte medarbeidere. Det er krevende å reise så mye, sier han.

Utslippene i Bergen

– Det største utslippsproblemet i Bergen er veitrafikk, sier Nils Tore Skogland, daglig leder i Naturvernforbundet Hordaland.

Ifølge Statistisk sentralbyrå står motorkjøretøy på veien for 56 prosent av klimautslippene i Bergen. Oppvarming av bygninger kommer på andreplass.

– Fra høsten av vil vi hjelpe bedrifter som ønsker å gå fra oljefyring til mer miljøvennlige alternativer. Vi ønsker også å samarbeide med ulike bedrifter som leverer løsninger for slik oppvarming.

Skogland sier det er enkelt å bytte ut oljefyringen fordi infrastrukturen i bygningen fortsatt kan brukes til å spre varmen. Han advarer bedrifter som har installert varmepumper mot å bruke anlegget til kjøling om sommeren.

– Noen bruker plutselig mye mer energi enn før. Løsningen er god ventilasjon og solskjerming i stedet for kjøling i varmeanlegget, sier han.

Sjekk hvor store klimautslipp du lager (ekstern lenke)

Les også: Slik redder du klimaet

TALER FOR KLIMA: - Senk innetemperaturen med én grad, skru av «standby-strømmen» og bruk sparedusj, råder meteorolog Siri Kalvig.
Rune Stølås
VANNTRØBBEL: - Hvis grønnlandsisen og Vest-Antarktis smelter, vil havet stige med 12 meter, advarer oseanograf Hilde Holdhus.
Rune Stølås