Senterpartiet er i helgen samlet til landsmøte i Haugesund, der de skal fyre seg opp til kommunevalgkamp i høst. Og partilederen brukte sin åpningstale til å mane frem et tydelig fiendebilde: Høyre og Frp.

Trygve Slagsvold Vedum karakteriserte regjeringens politikk som revolusjonær og ekstremt konfliktorientert, og brukte også sjansen til å parodiere hvordan han ser for seg regjeringens rådgivere:

— Bruk ord som "robust", "handlekraft" og legg inn ordet "nær" selv om du vet at tjenesten blir liggende lenger unna, sa Vedum med tilgjort stemme, til stor jubel fra salen.

Oppgjør med nei-parti

Som ventet ble de mange reformene innenfor politvesen, sykehus, høyere utdanning og kommunesektoren tema i talen. Vedum lovet forsamlingen at Senterpartiet vil oppheve alle tvangssammenslåinger av kommuner dersom de kommer til makten i 2017.

— Regjeringen har valgt å gå ut så hardt som overhodet mulig i målet om å sentralisere Norge, sa Vedum før han konstaterte:- Jeg trodde aldri jeg skulle si dette, men jeg savner nesten Kåre Willoch.

Han tok også et et oppgjør med at Senterpartiet er et nei-parti, med å gjenta tidligere Sp-leder Anne Engers slagord fra 90-tallet:

— Vårt nei er et ja til noe bedre.

Danset på scenen

Det var en svært lystig partileder som mottok trampeklapp og jubel både før og etter talen, og takket med noen dansetrinn da han var ferdig.

Hele talen var også preget av stor optimisme for sitt eget parti.

Fra talerstolen bedyret Vedum at partiet har fått 1200 nye medlemmer så langt i år, nærmere 100 medlemmer i uken siden nyttår.

Og han gjorde det svært klart hva som er hans mål etter valget:

— Vi gjennomfører. Vår ambisjon er ikke å være en tilskuer, vårt mål er igjen å styre Norge.

Han kom også med et kraftig frieri til de to andre sentrumspartiene, og kom med tilbud om å befri dem fra samarbeidet med regjeringspartiene:

— På Hedmarken er vi glad i Prøysen, og ikke minst sangen "Du skal få en dag i mårå". Dette er en beskjed til KrF og Venstre: Jeg har blanke ark og fargestifter tel.