Venstre gyver løs på en ny EU-debatt. Lars Sponheim tror partiet vil mestre det, og at EU-spøkelset, som har hjemsøkt partiet siden splittelsen på Røros, ikke lenger kan skremme partimedlemmene.

— Jeg er ganske sikker på at vi tåler en EU-debatt, sier Sponheim.

På partiets landsmøte, som ble avsluttet i går, har EU-saken ikke vært et hovedtema. Men i ganger og på hotellrom har saken vært en gjenganger. Sponheim er klar over at det trolig er et flertall av Venstres velgere som sier ja til norsk medlemskap i EU, men også at det finnes en rekke svært klare nei-tilhengere i partiet. Selv har Sponheim sagt at «det skal enormt mye til» for at han skal snu fra nei til ja. Men han utelukker det ikke.

Ledertroikaen i Venstre består nå av Sponheim, Trine Skei Grande og partiets nye wonderboy, Olaf Thommessen. De er ikke klare til å fjerne regjeringens selvmordsavtale som innebærer at den går av hvis det søkes om medlemskap i EU.

Troikaen er enig om hva som er Venstres mål i det kommende valget - en oppslutning på 5-6 prosent. Olaf Thommessen sier «det er ekstremt viktig å få ut alle skap-velgerne som sympatiserer med Venstre.»

Venstre vil gå inn i neste års valgkamp og kjempe for at samarbeidsregjeringen får fortsette. Men det er uaktuelt å drive en felles valgkamp med Høyre og Kristelig Folkeparti. Derfor vil det heller ikke bli utarbeidet noen ny regjeringsplattform før valget.

— Hvert parti vil drive sin egen valgkamp, sier Sponheim.