Ingen vet hvorfor unge, friske gravide plutselig får svangerskapsforgiftning. Heller ikke hvorfor noen familier rammes oftere enn andre.

Får en kvinne svangerskapsforgiftning, er nemlig risikoen fem til seks ganger større for at også søsteren eller datteren hennes får diagnosen. Også far kan overføre risikoen for sykdommen.

– Arv spiller åpenbart en viktig rolle for sykdomsmekanismene, sier Line Bjørge, overlege og dr.med. ved Kvinneklinikken i Bergen.

Nå ønsker forskere ved KK å kartlegge cirka 70 risikofamilier, for å jakte på ukjente, genetiske spor. Familiestudien om svangerskapsforgiftning tar mål av seg til å bli verdens største.

– «Alle» kjenner noen

Hvert år rammes 2000 norske gravide av svangerskapsforgiftning, som kan være svært alvorlig for mor og barn.

Sykdommen er den vanligste svangerskapskomplikasjonen i vår del av verden. Derfor er blodtrykksmåling og urinprøve obligatorisk ved hver eneste svangerskapskontroll.

– «Alle» kjenner noen som har hatt svangerskapsforgiftning, sier Bjørge.

Om kort tid får 170 kvinner invitasjon til å delta i familiestudien. Samtlige hadde svangerskapsforgiftning, da de fødte på KK i perioden 1967–2004.

For å lete etter sammenhengen mellom arv og sykdom, ønsker forskerne å kartlegge familiene til kvinnene.

– Vi ønsker å invitere dem til en samtale for å få hjelp til å tegne slektstreet, og for å undersøke om andre i familien også har hatt svangerskapsforgiftning, sier lege i spesialisering og forsker Liv Cecilie Vestrheim.

Åpner biobank

Deltakerne blir også bedt om å gi en blodprøve til den nye biobanken, som åpner på KK neste måned. Banken skal inneholde biologisk materiale nettopp fra familier med økt forekomst av svangerskapsforgiftning.

– Vi vil kartlegge de genetiske disposisjonene, forklarer Bjørge.

Målet med studien er å identifisere risikogravide så tidlig i svangerskapet som mulig.

– Klarer vi det, kan vi gi kvinnene tettere oppfølging og best mulig behandling i fremtiden, sier Bjørge.

– Svangerskapsforgiftning indikerer dessuten økt risiko for hjerte— og karsykdommer senere.

Familiestudien er et samarbeid med professor Rigmor Austgulens forskningsgruppe ved NTNU og fødeavdelingene i Stavanger, Trondheim, Levanger og Namsos.