– Men jeg tror sant å si ikke at vi havner i en så ubehagelig situasjon, for SV er i motsetning til Frp et ganske lite parti. Får vi regjeringsmakt, vil vi nok være det største partiet, og det er en vesentlig forskjell. Dessuten har vi mye mer enn SV drevet med partibygging i mange år, sier Frp-lederen til Bergens Tidende.

Torsdag kveld gjestet han Studentersamfunnet i Bergen «for å ha en av mine kjekke krangler med Frank Aarebrot», som han uttrykker det.

Etter å ha vært partileder i 28 år er Carl I. Hagen for tiden høyt oppe. Med meningsmålinger som viser at Frp for tiden er landets største, lener han seg tilbake og røper med hele sitt kroppsspråk hvor fornøyd han er. Men han gir seg ikke.

Når han i mai trekker seg og overlater tømmene til Siv Jensen, skal han likevel være aktiv i kulissene, som rådgiver – «hvis partiet vil». Samtidig skal han fortsatt være medlem av partiets mektige samordningsutvalg, der både partiledelse, gruppeledelse og han selv som Stortingets visepresident er med.

Kanskje statsråd i 2009

– Kjeder det deg å sitte som møteleder og høre på alle slags kjedelige innlegg?

– Nei, for det er også mange artige innlegg. Jeg er komfortabel med min nye rolle som president.

– Ser vi deg som statsråd hvis Frp blir regjeringsparti i 2009?

– Jeg utelukker ingenting! sier han hemmelighetsfullt.

Ett er i hvert fall sikkert: Hagen akter å skrive sine memoarer etter et begivenhetsrikt liv. Fire forlag kappes om å få fisken på kroken. Ingenting er bestemt.

Carl I. Hagen blir snart 62 år og har for lengst sagt at han ikke ønsker ny periode på Stortinget. Men han vil ikke gjøre som Kåre Willoch og stadig komme med utspill og innspill som skaper forvirring om hva som er Høyres politikk.

– Jeg vil være bevisst på å ikke uttale meg på tvers av det partiledelsen står for. Willoch har til tider skapt stor uklarhet om Høyre i så måte.

– men jeg har drømt¿

– Har du noen gang trodd at du skulle få oppleve å lede landets største parti?

Carl I. Hagen blir stille, og øynene røper at han er litt rørt:

– Nei, det har jeg ikke. Men jeg har drømt¿ Og jeg er veldig stolt akkurat nå.

–Tror du likevel, med hånden på hjertet, at Frp har en så sterk stilling som de ferske målingene tyder på?

– Jeg er sikker på at partiet har stabilisert seg på minst 25 prosent, og noen målinger gir oss enda mer. Det er helt klart at dette er et høyt nivå, og vi må være forberedt på at det ikke vil holde. I all vår planlegging fremover tar vi utgangspunkt i 25 prosents oppslutning.

– Hvis vi går merkbart ned, må vi i så fall begå alvorlige feil. Men jeg kan ikke se at det ligger saker fremover som skulle tilsi det. Tvert imot.

Fortsatt protestparti

– Frp har likevel god tradisjon i å rote det til for seg med interne oppgjør?

– Det er absolutt ingen tegn til det nå. Partiorganisasjonen har endret seg gjennom intens skolering, slik at vi har fått godt kvalifiserte tillitsmenn og dyktige politikere på alle plan. Partiet har aldri vært så robust som i dag.

– Er det ikke generalsekretær Geir Mo du aller helst ville sett som din etterfølger som partileder?

– Jeg har ingen mening om hvem som bør etterfølge meg. Ingen skal få meg til å si noe om det. Det ville være en stor ulempe for enhver kandidat å være «påsatt» av meg. Jeg konstaterer likevel at de fleste kommentatorer for lengst har blinket ut Siv (Jensen) som min arvtaker.

– Er ikke Frp fortsatt et protestparti?

– Jo, men ikke mer enn de andre. Vi er løsningsorientert, og vi er mye sikrere på at vi har de riktige løsninger i dag enn vi var for ti-femten år siden, sier Carl I. Hagen.