I forslaget til statsbudsjett for 2015 foreslår regjeringen at universiteteter og høgskoler skal kunne kreve studieavgift fra studenter fra land utenfor EØS-området og Sveits.

Budsjettrammene til de statlige utdanningsinstitusjonene skal derfor kuttes 80,5 millioner kroner.

Varsler demonstrasjon

Forslaget har blitt tatt svært dårlig imot i studentmiljøet.

I en pressemelding skriver leder Anders Kvernmo Langset i Norsk studentorganisasjon at han reagerer kraftig fordi Stortinget sa nei til det samme for under ett år siden.

— Vi reagerer på at regjeringen bevisst går imot Stortinget, dette kan ikke Venstre og KrF godta. Gratis høyere utdanning er et av våre fremste konkurransefortrinn, og bidrar til å tiltrekke studenter med høy kompetanse til norsk høyere utdanning. Dette forslaget vil Norge tape på, studentlederen.De har allerede varslet demonstrasjon i Oslo i dag mot forslaget.

Langset påpeker at dette er et brudd med prinsippet om at utdanning skal være gratis i Norge.

— Vi kan ikke akseptere at regjeringen vil gå bort fra gratisprinsippet, en av grunnsteinene i norsk utdanning, sier Langset.

Håper det ikke går gjennom

Også rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, reagerer sterkt på regjeringens forslag.

— Norge vil gå glipp av mange talenter. Ved UiB har vi i dag ca 600 studenter som blir berørt. Jeg håper virkelig ikke at dette går gjennom i Stortinget, skriver Olsen i en pressemelding.

Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottesen, er enig i kritikken.— En innføring av studieavgift er en dårlig idé og et angrep på gratisprinsippet i høyere utdanning. Det hindrer Norge i å ta et globalt ansvar for kunnskapsutvikling og det gjør det vanskeligere å jobbe mer internasjonalt, slik regjeringen også ønsker vi skal. Jeg er bekymret for at vi vil gå glipp av talenter som kan bidra positivt til studiemiljø og forskningsresultater, sier Ottersen.

Fordømmer forslaget

Unge Venstre går så langt som å fordømme regjeringens forslag om skolepenger.

— Internasjonale studenter bidrar til et helt nødvendig mangfold i norsk høyere utdanning, Norge må sikre at så mange studenter som mulig skal få mulighet til å studere her, skriver leder av Unge Venstre, Tord Hustveit i en pressemelding.

De mener skolepenger vil hindre mange internasjonale studenter å komme til Norge, også fordi levekostnadene er høye i landet.

Nå stoler Unge Venstre på at moderpartiet og KrF vil stoppe forslaget fra å gå gjennom i Stortinget.

- Riktig at de betaler

Høyres studenter støtter imidlertid forslaget fra sin egen regjering.

— Vi mener at utenlandskestudenter bør velge å studere i Norge på grunnlag av kvaliteten på vårestudiesteder, ikke at utdanningen er gratis. Det er også riktig atstudenter fra land der norske studenter betaler for å studere, også betaler iNorge. Vi mener derfor at Regjeringen gjør helt rett i å åpne for å taskolepenger fra studenter utenfor EØS-området, sier nestleder Hans Kristian Gjerstad.

Hva synes du om forslaget? Diskuter under.