— Hvis slurv ved USAs ambassade er årsak til dagens drama i Oslo, må forventes en unnskyldning og tilbud om en viss økonomisk kompensasjon, sier byrådsleder Stian Berger Røsland til Aftenposten.

Øvingsbomben ble funnet under en bil som disponeres av en ansatt ved den amerikanske ambassaden. Den skal ha blitt sittende under bilen, etter en intern øvelse.

Stabssjef i Oslo Politidistrikt, Johan Fredriksen, bekrefter overfor avisen at den amerikanske ambassaden har erkjent skyld i saken.

— Hvis det skyldes en feil eller slurv, så er det en feil som har fått store konsekvenser for ganske mange mennesker. Det er lov å gjøre feil, men gjør man en feil så bør man be om unnskyldning og gjøre opp for seg, sier Røsland.

- Vil du foreta deg noe selv i sakens anledning?

— Jeg synes det er den som har gjort et eventuelt feilgrep som bør føle ansvar for å rette opp. Ambassaden skal sikkert ha en intern evaluering, og jeg er sikker på at de tar konsekvensen av det.

Stoppet i kontrollen

Politiet fikk melding om en mulig bilbombe ved den amerikanske ambassaden klokken 11.22 tirsdag.

AVSPERRET: Store områder i Oslo sentrum ble evakuert etter funnet av «bomben».
AFTENPOSTEN

— Vi fikk en melding om at en mistenkelig gjenstand var funnet inne i en bil ved ambassaden. Bombegruppa har undersøkt gjenstanden og funnet den ufarlig. Det var ikke en øvelse, sier innsatsleder Tor Olav Heggem i Oslo politidistrikt. Gjenstanden ble oppdaget da en bil var på vei inn til ambassaden, og bilen ble stoppet i sikkerhetskontrollen.

Ambassadens øvelse

Innsatslederen opplyser at ledelsen i Oslo-politiet og ambassaden vil følge opp saken, etter at det viser seg at gjenstanden var ambassadens egen.

— Når det gjelder kommunikasjonen med ambassaden, vil den skje mellom vår øvrige politiledelse og ambassaden, sier Heggem.

I en pressemelding tirsdag ettermiddag opplyser politiet at den mistenkelige gjenstanden under bilen var blitt brukt til øvelser av den amerikanske ambassaden tidligere.

— Hvorfor denne gjenstanden var her og skapte denne situasjonen er noe ambassaden må svare for, sier Heggem.

Evakuering

Under politiets aksjon deltok også Garden, og et politihelikopter sirklet over området ved ambassaden.

RYKKET UT: Politiets bombegruppe rykket ut med blant annet denne roboten da en bombelignende gjenstand ble funnet i en bil hos den amerikanske ambassaden i Oslo tirsdag.
NTB SCANPIX

Store områder ble avsperret, og flere måtte evakueres fra sine arbeidsplasser og hjem. Bygninger i en 500 meter vid radius fra ambassaden ble helt eller delvis evakuert, og området rundt, blant annet Slottsparken, ble sperret av.

— Vi beklager konsekvensene situasjonen medførte, men måtte håndtere den som reell, sier Heggem.

Regjeringen oppdatert

Justisminister Grete Faremo (Ap) var en av ministerne som ble holdt løpende orientert om situasjonen rundt den mulige bomben i Oslo tirsdag.

— Justisdepartementets situasjonssenter har rutinemessig fulgt situasjonen, som ble håndtert av Oslo politidistrikt. Statsråden og departementets ledelse ble holdt løpende orientert, sier kommunikasjonsrådgiver Steffen Aagedal i Justisdepartementet til NTB.

Også statsminister Jens Stoltenberg og annet nøkkelpersonell ved Statsministerens kontor fulgte saken fortløpende. Heggem i Oslopolitiet sier han er fornøyd med politiets innsats.

— Det tok litt tid før de oppdaget at det var falsk alarm, men det er alltid en utfordring å få sperret av så store områder og å få undersøkt sånt på en sikrest mulig måte, sier innsatslederen.