En rundspørring som NTB foretok onsdag, viser at redaktørene ikke synes drapstrusselen og arrestasjonen i Danmark er god nok journalistisk grunn til å støte muslimer som ikke deler vår oppfatning av trykkefrihet.

Elleve danske aviser og en svensk valgte onsdag å trykke Muhammed-karikaturen til Kurt Westergaard. Flere av avisene var kritiske til tegningen da de ble trykket for vel to år siden. Bildebyrået Scanpix i Oslo vurderte onsdag å lage en illustrasjon basert på forsidene til de danske avisene, men droppet til sist ideen.

– Har tatt trykket

Vebjørn Selbekk var for to år siden redaktør av det kristne Magazinet, og han valgte å publisere en faksimile av tolv Muhammed-karikaturer hentet fra Jyllands-Posten i Århus. Siden da er Magazinet blitt fusjonert med avisen Dagen i Bergen, og Selbekk er nå samfunnsredaktør.

Selbekk syntes det er veldig bra at de danske avisene har trykket karikaturen i solidaritet med drapstrusselen mot Westergaard. Han mener det hadde vært en god idé om norske aviser som ikke publiserte tegningen sist, nå gjør dette i solidaritet med kolleger i broderlandet.

– Selv er jeg ferdig med å trykke Muhammed-tegningene, men jeg er absolutt ikke ferdig med debatten omkring dette. Men trykket for to år siden ved å gjøre dette ble en stor belastning for min familie og også meg, sier Selbekk

NRK1 og TV 2 gikk i sine nyhetssendinger tirsdag langt i å vise Westergaards karikatur, og Selbekk finner det vanskelig å forstå hvorfor ikke papiravisene nå gjør det samme. Jo flere aviser som gjør det, desto mindre blir mottrykket på hver av dem, mener redaktør Vebjørn Selbekk.

Nei – ikke nå

Ansvarlige redaktører i norske papiraviser er klar: Det foreligger i dag ingen klar journalistisk «knagg» til å endre det standpunkt avisene inntok for to år siden.

– Vi finner ingen grunn til å revurdere vår grunnholdning fra da. Men jeg gjør oppmerksom på at Aftenposten offentliggjorde Muhammed-karikaturer før det ble oppstandelse av det for to år siden, sier sjefredaktør Hans Erik Matre i Aftenposten, som legger til at han forstår danske avisers avgjørelse i forbindelse med drapstrusselen mot tegneren Westergaard.

VGs sjefredaktør Bernt Olufsen er rystet over drapstrusselen, men mener at det ikke er nok for at VG skal publisere en tegning som støter så mange. Samme holdning har nyhetsredaktør Peter Raaum i Dagbladet. Og sjefredaktør Carsten Bleness i Dagsavisen er ikke overbevist om at å trykke en tegning som provoserer er en klok måte å vise solidaritet med den danske tegneren.

Heller ikke Bergens Tidendes sjefredaktør Einar Hålien og hans kollega i Adresseavisen, Arne Blix, finner noen aktuell journalistisk anledning til å trykke karikaturen. – Men foreligger den, vil jeg gjøre det, sier Blix.