— Det får vi komme tilbake til senere. Nå er det andre og spennende oppgaver som er på trappene, sa Sp-kronprinsen og la til at han var ydmyk og spent med tanke på embetet han trer inn i fredag.

Da han fikk spørsmål om han hadde medfølelse med Terje Riis-Johansen som har fått hard medfart i flere saker og nå er ute av regjeringen, svarte Borten Moe med å skryte av forgjengeren.

-Terje Riis-Johansen har gjort en stor jobb for partiet i mange år, både som olje- og energiminister og som landbruksminister. Han fortsetter nå med et viktig arbeid som fylkesordførerkandidat. Jeg ønsker ham lykke til og er glad han ønsker å fortsette. Jeg skal selvfølgelig gjøre det jeg kan for å bidra til at han lykkes.

Les også: Riis-Johansen er ferdig

Nye master

Den nye statsråden vil heller ikke kommentere hvordan han ville ha håndtert mastesaken i Hardanger eller Mongstad-saken, men svarte på spørsmål om dette at han vil forholde seg til de beslutningene regjeringen har fattet.

— Det er også andre kraftlinjer som skal bygges i fremtida, og som jeg vil ha ansvar for, sa han.

Om bestefaren som ledet en koalisjonsregjering, og etter dens sammenbrudd uttalte at det til tider var som å bære staur, sa den ferske statsråden:

— Å si at man bærer staur er ikke det samme som å si at man ikke er glad i det.

Les også: Er det Heikki Holmås sin tur nå?

Betinget ja

Spørsmålet om hvorvidt man skal åpne for oljeboring i Lofoten og Vesterålen er fortsatt en stor og vanskelig sak både for regjeringen og den nye statsråden. Borten Moe har tidligere signalisert at han sier ja under visse betingelser. Han ville fredag ikke flagge noe standpunkt.

— Det jeg har sagt er at, under gitte betingelser, er det ikke noe poeng å si nei bare for å si nei. Det er i tråd med Sps program der vi sier at vi ikke åpner i denne perioden, sa han.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser at statsrådsbyttet innebærer noen ny politisk kurs.

— Alle som nå tolker mye politikk inn i dette her, tror jeg skal ta det med ro. Vi har én regjering og én politisk plattform. Så skal vi sette oss ned og diskutere gode løsninger på de sakene som fortsatt er til behandling, som for eksempel konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen, sa han.

Les også: - Har mer ryggrad enn jeg er vant til

Gikk frivillig

Det har vært klart en god stund at Riis-Johansen selv ville gå av, men han ønsket først å avslutte Mongstad- og mastesaken, ifølge Stoltenberg. Han mener at Terje Riis-Johansen har satt spor etter seg.

— Han har satt spor etter seg og han har håndtert mange store og viktige saker, sa Stoltenberg om den avgåtte Sp-statsråden.

Stoltenberg mener at Riis-Johansens viktigste sak var å sikre det nasjonale eierskapet til vannkraftressursene. Han pekte også på grønne sertifikater, Hardanger-saken og Mongstad som «eksempler på mange saker han har håndtert».

Riis-Johansen har lansert sitt kandidatur som fylkesordfører i Telemark.