Nettmøte med Stoltenberg

— Vi kan ikke koble olje- og gasskonsesjoner til arbeidet med å redde industriarbeidsplasser, sier Jens Stoltenberg til bt.no.

Stortingsrepresentant Reidar Sandal (Ap) har gått kraftig ut mot Hydro på grunn av selskapets nedleggingsplaner på Vestlandet.

Vil nekte Hydro gass

— Staten må nekte Hydro å utvinne gass utenfor norskekysten, dersom ikke milliardkonsernet tar vare på arbeidsplassene i Årdal og Høyanger, sa Sandal under et debattmøte på Sandane i Sogn og Fjordane.

Sandal mener Hydro må se langt etter verdier opp mot 30 milliarder kroner, blant annet i et gassfunn utenfor Florø, dersom selskapet ikke viser mer velvilje andre passer i fylket.

Sandals utspill har skapt furore i Arbeiderpartiet i Sogn og Fjordane. En av dem som har gått ut mot Sandal er Ap-ordfører Roger B. Silden i Vågsøy.

Og nå legger altså statsministerkandidat Jens Stoltenberg enhver straffereaksjon mot Hydro død, men han legger til:

— Vi vil gjøre alt vi kan for å opprettholde industriarbeidsplasser og vi vil følge opp omstillingspakken for Høyanger og Årdal - en pakke vi fikk gjennom da vi inngikk budsjettforlik med regjeringen, sier Jens Stoltenberg.

Uklart om gasskraft

Stoltenberg fikk i sitt nettmøte med bt.no-leserne i dag en rekke industripolitiske spørsmål, men rakk ikke å svare.

Bergens Tidende spurte ham derfor i etterkant, blant annet om viljen til å satse på gasskraftverk.

Her balanserer han på en knivsegg. På den ene siden er krefter i eget parti som vil ta gassen i bruk umiddelbart, og på den andre siden SVs og AUFs bastante krav om at gasskraftverk først blir aktuelt når teknologien for håndtering av CO2 er på plass.

— Vi vil ta gassen i bruk og det er viktig at SV nå åpner for bruk av gass, noe de tidligere sa nei til. Vi må derfor få til en kraftig satsing på CO2-håndtering, sier Jens Stoltenberg og unnlater dermed å svare på om det er aktuelt å godkjenne bygging av nye gasskraftverk - uten CO2-håndtering.

Nettmøte med Stoltenberg

PÅ NETT: bt.no inviterte i dag leserne til nettmøte med Jens Stoltenberg.
HÅVARD BJELLAND