• Vi vil ikke respektere et portforbud. Dette er bare med på å stigmatisere oss enda mer, sier ungdommene i ett av Paris' voldsherjede forsteder.

Keferan (17), Laurent (29) og Jeremy (16) henger på syklene sine utenfor en av de mange betongblokkene i Cité Anatole France. De siste to ukene har det luktet brent både her i Drancy og i de andre forstedene.

— Det har brent flere biler på parkeringsplassen bak blokken. Og jeg så 12 stykker banke opp en enslig mann, sier Keferan. Hettegenseren hans har påskriften «Extreme Land», men skoleeleven forsikrer om at han ikke selv har vært ute om nettene.

Diskriminerende

De tre, som ikke vil ha etternavnene sine i avisen, har likevel ingenting til overs for at det er åpnet for å innføre portforud etter kl. 20.

— Det er diskriminerende. Nå blir vi enda mer stigmatisert, sier de samstemt.

I går kveld var det bare byen Amiens i Nord-Frankrike som hadde tatt i bruk den nye forordningen. Byene Rouen, Le Havre og Evreux sa de ville følge etter, det samme sa myndighetene i Riviera-regionen.

Rundt Paris var det ennå ingen som hadde benyttet de utvidede fullmaktene, men forstedene Le Raincy og Savigny-sur-Orge innførte allerede mandag kveld portforbud ved hjelp av andre, eksisterende forskrifter.

Mye roligere

De hettekledde guttene utenfor blokken i Drancy er bare provosert over portforbud-ideen.

— Du kan jo få tre måneders fengsel for å lufte hunden din, sier Laurent.

Ungdommene peker på at det uansett er blitt mye roligere de siste to-tre dagene. Det får de støtte for også i det lokale kommunehuset.

— Det gjør at vi avventer en innføring av portforbud. Men dersom det blusser opp igjen, vil vi ta det i bruk med en eneste gang, sier kontorsjef Dominique de Pontfarcy i Drancy.

Tendensen er den samme over hele landet: Natten til i går var betraktelig roligere i Frankrike enn de tidligere nettene. 330 ble arrestert etter at 617 biler brant i 100 ulike byer, noe en regjeringstalsmann omtalte som «en betydelig reduksjon i intensiteten».

Utviser utlendingene

Regjeringen ga innføringen av unntakstilstand noe av æren, mens opposisjonen kritiserte at en lov som sist ble brukt under krigen i Algerie nå blir hentet frem igjen. Ikke minst koblingen opprøret i innvandrerforstedene får til en koloni-krig blir av mange oppfattet som heller upassende.

Unntakstilstanden gjelder i første omgang i 12 dager, og i tillegg til portforbudet kan politiet forby offentlige møter og foreta husransakelser. Dessuten får mindreårige ikke lov til å kjøpe bensin, som blir brukt i molotovcocktailer.

En spørreundersøkelse i avisen Le Parisien viser at 73 prosent av de spurte støtter bruken av portforbud.

Vil på fjernsynet

— Vi kommer ikke til å holde oss inne, kunngjør en gutt i den store gjengen som etter hvert har samlet seg utenfor blokken i Drancy. De har vidt ulike hudfarger, og er helt uenige med dem som forklarer opptøyene med en mislykket innvandrings- og integreringspolitikk.

Alle som har opplevd de sosiale problemene og arbeidsledigheten her ute kan gjøre slike ting, uansett hvor han kommer fra. Det som skjer har ingenting med etnisk bakgrunn å gjøre. Og rasister hater vi, sier Keferan.

Laurent (29) tror dessuten all oppmerksomheten og utsikten til å komme på fjernsynet forklarer noe av ødeleggelsene.

— Det blir konkurranse gjengene og byene seg imellom om å brenne flest biler. Dessuten tror jeg også det er noen som passer på å brenne opp sin egen bil, for å få forsikringspengene. Det er jo enkelt nå, sier 29-åringen.

BLOKK-GUTTER: Ungdommene Keferan (t.h.), Laurent (t.v.) og Jeremy har levd med opptøyene tett på livet de siste to ukene. De er likevel bare forbannet på portforbud-forordningen som nå er hentet frem. FOTO: GORM K. GAARE