Det forteller professor Kari Moxnes ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU i Trondheim. Hun har i mange år forsket på samlivsbrudd, og har også skrevet bok om temaet.

De fleste lykkes

Når juletrærne er pyntet og pinnekjøttet ligger til damping, hører altså barna med i bildet av den gode feiringen. Når sommerferien nærmer seg, er det ikke like selvsagt at de skal være med.

LES OGSÅ:

* Har kriget om barna i 15 år

* Pappa tiltalt for kidnapping

— Noen sier at de er slitne, og at de trenger tid for seg selv. Andre ganger handler det om økonomi, om at det ikke passer, eller at de ikke har noe sted å ta med seg barna i ferien, forteller hun.

Moxnes understreker at det er et lite mindretall, rundt 10 prosent, som ikke klarer å samarbeide etter et samlivsbrudd.

— 90 prosent får det til, sier hun.

- Hardt for barna

— Hva vet man om hvordan slike konflikter påvirker barna?

— Konflikter mellom foreldre er veldig plagsomt for barn. Når foreldrene er skilte, så er ungene den eneste forbindelseslinjen mellom dem. Og når alt grumset mellom foreldrene går via ungene, så vil de oppleve det som forferdelig hardt, sier professoren.

Hun er klar på at barn kan ha det helt fint etter foreldrenes samlivsbrudd, hvis de voksne klarer å samarbeide på en god måte.

— Tenk på hva som er best for barnet. Sommeren er en god anledning til å få være sammen med barna over litt lengre tid. Min erfaring er at det er sjelden at den ene parten nekter den andre å ha samvær. For barna kan også en hyttetur sammen med familiemedlemmer, med bading og fisketurer være like gøy som mye annet. Foreldre bør prøve å samarbeide og være fleksible, råder hun.