Justisminister Knut Storberget nekter å prioritere politimidler mot utenlandske tiggere i hovedstaden og andre norske byer.

Knut Storberget (Ap) rister oppgitt på hodet over hovedstadspolitikere, først og fremst Høyre-ordfører Erling Lae, som krever at politiet slår ned på utenlandske tiggere som kommer til Norge. Men også hans egne partifeller i Oslo, Jan Bøhler og Rune Gerhardsen, samt partiveteran Haakon Lie (102), har tatt til orde for å kaste ut tilsynelatende fattige tiggere fra utlandet.

– Det kommer ikke til å skje at tigging blir et prioritert område for politiet, svarer Storberget på spørsmål fra NTB og viste til at løsgjengerloven ble opphevet nylig – etter forslag fra nettopp Høyre.

Han mener Lae driver «renovasjonspopulisme» når han krever innsats mot tiggere og prostituerte i hovedstaden.

– Det finnes allerede lovhjemler mot tiggere og prostituerte som plager folk med trusler og pågåenhet, og de skal brukes. Det er ikke behov for noe ytterligere lovverk rundt dette, sier han.

Storberget viser dessuten til at organisert tigging er omfattet av lovverket mot menneskehandel, som ble vedtatt i fjor.

– Det er uten tvil en del av tiggingen som er organisert, konkluderer justisministeren.

BT skrev flere saker om tiggerer i Bergen i vår. Les noen av dem her: — De er ikke late, de er fattige | SV ler av tiggerforbud | - Vi får være i fred i Bergen | Vil totalforby tigging | Politiet mistenker menneskehandel

Er det behov for ytterligere lovverk i forhold til tiggere? Si din mening i kommentarfeltet under.

INNTOK BERGEN: Store grupper tiggere har vært å se i Bergen i 2008. Flere politikere vil ha forbud, men justisministeren mener dagens lovverk er tilstrekkelig.
Scanpix