«Å bli møtt hver dag i media med mantraet «vi må ha bedre lærere» gjør noe med meg. Det gjør også noe med samfunnets holdninger til meg,» skrev niendeklasselærer Silje Rostøl Svela fra Stavanger i et debattinnlegg her på bt.no.

Et døgn etter er det lest av nesten 100.000, og delt, likt og kommentert over 28.300 ganger på Facebook.

— Det var jo bare et hjertesukk, men jeg tror jeg satte fingeren på noe mange synes er viktig, sier Svela, som selv har fått mange meldinger fra kjente og ukjente etter at innlegget kom på trykk.

- Middelmådig gjeng

Hun bestemte seg for å skrive innlegget etter å ha hørt på politikerne i valgkampen, som stadig snakker om at vi trenger bedre lærere i skolen. De vil ha lærerutdanninger som er mastergrader, og gi etter- og videreutdanning. Høyre vil også gjøre etterutdanningen obligatorisk.

— Når de hele tiden sier at vi trenger bedre lærere, er det jo det samme som å si at vi har dårlige l

ærere i dag. Det er i alle fall det folk oppfatter, sier hun.— Det er leit. Inntrykket man sitter igjen med er at vi er en middelmådig gjeng, sier Svela.

- Provoserende å høre

På lærerrommet på Kronstad skole har flere fått med seg Svelas innlegg, og flere av lærerne rundt lunsjbordet nikker gjenkjennende når de hører det læreren fra Stavanger har satt ord på.

— Det er provoserende når politikerne legger frem forslag om fem års lærerutdanning for å heve nivået blant elevene i norsk skole, sier Silje Kjørstad Digernes, som er lærer ved skolen.

Akkurat som Svela, frykter lærerne på Kronstad at politikerne sprer en holdning om at norske lærere ikke er gode nok. Det mener de setter skolen i et dårlig lys.

— Det som mangler fra politikerne er tillit til at vi kan gjøre jobben vår godt nok, sier lærer Benedikte Nordbø.

Daglig skjemaføring

Kollegene på Kronstad mener at hvis politikerne hadde spurt lærerne selv, ville de fått til svar at det er mangel på tid og ressurser som er det egentlig problemet.

Rektor Thorstein Ingebrigtsen illustrerer med å vise frem et skjema han nettopp har fått, med krav om at han daglig skal sjekke vedlikehold av lekeapparatene på skolen.

— Da blir det ikke tid til å gjøre mye annet fornuftig, sier han.

- Master gir ikke mer tid

BT har tidligere skrevet om lærer Ina Skjold Lexau som også etterlyser at politikerne tar tak i tidstyvene i skolen før de sier lærerne må ta videreutdanning.

Benedikte Nordbø mener politikernes løsninger om kompetanseheving hos lærerne ikke vil gi noen forbedring i hverdagen på skolen.

— Selv om man går ett ekstra år på skole, blir vi ikke flinkere til å disponere tiden vår. Barna er der jo uansett, sier Nordbø.

— Politikerne begynner i feil ende. Lærere blir bedre til jobben sin når de får jobbet, sier hun.

Intense dager

Svela mener det allerede finnes noen fordommer mot læreryrket i samfunnet.

— Vi har lang ferie, det taler imot oss. Vi blir nesten automatisk til latsabber. Og nå kan vi for lite også. Men realiteten er jo at vi har en veldig intens arbeidsdag. Vi står og skal formidle noe i mange timer hver dag, sier læreren.

Hun skulle ønske politikerne heller kunne pekt på andre tiltak for å bedre skolen i valgkampen.

— Jeg ville syntes det var fint om vi kunne lovfeste antallet elever i hver klasse. Jeg har 30 elever jeg skal passe på at har det bra og lærer noe, og som jeg skal gi tilbakemeldinger til. Det er mye, sier Svela.