— Det er vel og bra at vi betaler mindre i renter på lånet. Men lavere rente veier ikke opp for en mye lavere inntekt, sier Zakariassen.

Sammen med Eirik Grønstøl (27) kjøpte hun bolig i Gerhard Grans vei i desember 2002. Frem til Simen (2 ½) ble født hadde Elona jobbet som sykepleier i Stavanger. Etter permisjonen tok hun halv stilling ved Nevrokirurgisk avdeling på Haukeland, den samme som i Stavanger.

— Vi forsøkte å få barnehageplass, men det var helt umulig. Derfor kunne jeg ikke jobbe fulltid, forteller Elona.

Heller plass enn støtte

Barnepasset ble ordnet med byttelåning med en venninne i samme situasjon. Da Simen var blitt halvannet år, fikk familien omsider plass i nabolagets barnehage.

— Men ved Nevrokirurgisk, hvor jeg ønsker å være, hadde de ikke anledning til å gi meg full stilling, forteller hun.

I vår fikk Simen en lillesøster - Eline.

— Siden jeg ikke hadde full stilling er permisjonsinntekten min i dag 80 prosent av halv lønn. Hadde vi fått barnehageplass til Simen da vi trengte det ville jeg fått dobbelt så mye hver måned, sier hun.

I noen måneder fikk paret kontantstøtte.

— Det var jo fint, men de kan godt bruke støtten på flere barnehageplasser for vår del. 3600 kroner i måneden hjelper ikke mye mot bortfallet av inntekt vi opplever fordi der ikke var plass til Simen, forteller Elona, som sier de var skeptiske til hyre inn en fremmed dagmamma.

- Skatt ikke viktig

Rentenedsettelsene siden paret kjøpte 82-kvadrateren kommer likevel godt med. Riktignok er 700.000 kroner av boliglånet bundet til 4,5 prosents rente, men besparelsen er likevel stor.

— Bare på studielånet er kvartalsbeløpet redusert fra 5000 kroner til 3000. Det er jeg selvsagt fornøyd med, sier Elona.

— Hva synes dere om skatteletten de fire siste årene?

— Det er ikke viktig for oss, sier Eirik, som jobber som sivilingeniør.

— Jeg er glad for at det offentlige stiller opp, og at vi ikke har amerikanske tilstander her til lands. Det er nesten så jeg betaler skatt med glede for å ha et slikt sikkerhetsnett, fortsetter han.

På venteliste

På tross av lavere inntekt en periode, understreker Eirik Grønstøl at familien klarer det helt fint.

— Det ruller av gårde. Vi justerer forbruket etter inntekt, sier han.

I mars skal Eirik ut i seks ukers pappaperm. Men Elona tror det kan ta en stund før de får barnehageplass også til veslejenten.

— Det er håpløst å få plass i mars-april, så jeg regner med å ta ut ulønnet permisjon frem til sommeren. Håpet er at Eline har en plass til høsten. Vi står allerede på venteliste.

BARNEHAGEPLASS VIKTIGST: Tobarnsforeldrene Eirik Grønstøl og Elona Zakariassen kjøpte leilighet på Mannsverk i 2002 Simen (2 ½) går i barnehagen, mens Eline (3 mnd.) er hjemme med mamma.<p/>FOTO: PRIVAT