For å hindre terror ønsker amerikanske myndigheter direkte tilgang til bookinglistene. Flere selskaper som Lufthansa og Air France har ifølge NRK allerede mottatt de amerikanske kravene.

SAS nøler med å gi amerikanske myndigheter informasjon som er konfidensiell i Norge. -I passasjerlisten kan det ligge informasjon om reiseruta fra A til B. Det kan være opplysninger om spesialmat man bestiller, og det kan være informasjon om din private adresse med telefonnummer. Dette mener vi er opplysninger amerikanske myndigheter kanskje ikke har bruk for, sier pressetalskvinne i SAS Siv Meisingseth til NRK.

Betales billetten med kredittkort vil nummeret også bli registrert i listene. Amerikanerne kobler nå ifølge NRK sammen alle databaser, og personinformasjonen fra flyselskapene skal kunne gå til alle deler av overvåkingsnettet.

Kravene vekker sterke reaksjoner i justiskomiteen i Stortinget.

— Vi har gjennom mange år bygd opp et ganske solid personvern fordi vi ikke ønsker noe storebror-ser-deg-samfunn. Begynner vi å gi slipp på det overfor andre stater. Jeg er redd for at mye av det vi har bygd opp nasjonalt og som skal virke nasjonalt, vil rakne. Da har vi på mange måter tapt litt i kampen mot terror, sier Aps justispolitiske talsmann Knut Storberget.

(NTB)