HANS K. MJELVA

Transportarbeiderne i Bergen fikk ikke meldingen de håpet på da de møttes i Bergen Kino i går ettermiddag. Streiken ble ikke avblåst under det halvannet timer lange møtet. I stedet ble det appeller, underholdning og tøy og bøy til tonene fra den udødelige popklassikeren «Lille Laila».

Selv om stemningen på møtet var bra, er det ikke tvil om at meldingen på NRK om at ikke alle forbundslederne i LO støtter streiken har skapt forbitrelse.

— Seks forbundsledere i LO har pisset i egen brønn, sa leder Kristopher Beckham i Bergen og Omland Handel og Kontor, og høstet applaus fra de drøyt 100 transportarbeiderne, som har vært utestengt fra arbeidsplassen (lockout) i to uker.

- Støtt streiken eller gå

I går sendte Handel og Kontor i Bergen et brev til forbundsledelsen i Oslo, der de oppfordret dem til å gå offentlig ut og støtte streiken. Beckham sier han frykter forbundsleder Sture Arntzen er en av dem som har «pisset i brønnen».

— Ja, jeg frykter det, men jeg vet det ikke. Viss han har gjort det, mener jeg det er under enhver kritikk. Da mener jeg han bør ta hatten og gå, sier Beckham.

Saken blir ikke mindre aktuell i og med at de to LO-forbundene etter planen skal slås sammen, etter planen innen 1. januar 2006.

I brevet krever Bergen og omland Handel og Kontor også at LO setter i gang sympatiaksjoner til støtte for transportarbeidernes krav om et eget tillegg for fagorganiserte. Transportarbeiderne krever et tillegg som tilsvarer fagforeningskontingenten.

Kjell Sørensen i Fellesforbundet hevdet i sin appell at Fellesforbundet selv hadde diskutert å fremme dette kravet, men at de kom til at det ville ødelegge for hovedkravet om tjenestepensjon.

— Da var fordelingen grei. Transport kjørte denne saken, sa Sørensen, som forsikret sjåførene om at de hadde full støtte fra det største LO-forbundet i privat sektor.

Varsler oppvask

Sørensen, som sitter i forbundsstyret, sier han er sikker på at Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen ikke er en av de seks NRK refererte til. Han bekrefter at NRK-saken førte til heftige diskusjoner i LOs sekretariat, og han tror det blir oppvask i LO når årets lønnsoppgjør er over.

— Jeg forventer det. For det er klart at du går ikke ut og baktaler et forbund som forholder seg til vedtak i LOs egne organer, sier Sørensen, og referer til LOs representantskap, som i februar vedtok retningslinjene for årets lønnsoppgjør.

Der var kampen mot de såkalte «gratispassasjerene» et av hovedkravene.

STREIKEGYM I KINOSALEN: Utestengte transportarbeidere fikk skjerpet kampmoralen med moro-gym og appeller, mens de ventet på meldingen om at den fem uker lange konflikten var over. Fra venstre Knut Olav Lillejord, Terje Lillejord og Tore Valestand.<p/>FOTO: RUNE SÆVIG