Andre juledag hadde Anders Berg Jørgensen sin siste dag som kommunelegevikar i Jølster.

— På slutten har jeg tatt ekstravakter og jobbet så mye som mulig. Det ville jeg ikke gjort hjemme i Danmark, sier han.

Vaktene gir gode penger, samtidig som det ikke er så mye annet å gjøre mørke vinterkvelder i Skei.

- Globalisert verden, men ...

30-åringen fra København er en av hundrevis av danske leger som sper på lommeboken ved å arbeide i Norge. For øyeblikket jobber det 417 danske leger i langvarige stillinger i Norge, men antallet er langt høyere hvis man tar med alle som er på korte vikaropphold, skrev danske Berlingske Tidende tidligere i desember.

3843 danske leger har søkt og fått lisens til å jobbe i Norge. Svært mange av dem tar kortere stillinger i ferier og fyller andre hull i turnusen i norske distriktskommuner, ikke minst på Vestlandet.

Samtidig mangler danske sykehus et tusentall leger. Nå reagerer danske politikere.

  • De burde heller se til å komme seg hjem, sier Dansk Folkepartis helsetalskvinne Liselotte Blix til Berlingske Tidende.

Helseminister Axel Nielsen sier til avisen at han også gjerne skulle hatt fatt i de danske legene i Norge.

  • Vi lever i en globalisert verden, og folk kan jobbe hvor de vil. Men jeg vil gjerne ha dem som arbeider i Norge tilbake, sier han.

Rykte: 130.000 i måneden

Blant danske leger går det rykter om at man kan tjene 100.000 til 130.000 norske kroner i måneden ved å jobbe i Norge. Rekrutteringsfirmaer hjelper med å skaffe lisens, bolig og stillinger.

Nils Høghalmen, administrerende direktør i vikarbyrået Vikteam, sier til BT at en så høy månedslønn ikke er mulig å oppnå for nyutdannede.

  • Men det er klart at de kan få en opplevelse ved å reise, samtidig som det er god økonomi i det, sier han.

Formann i den danske Lægeforeningen, Paul Jaszcsak, mener det er mer enn bare økonomi som får legene til å reise.

  • Vi har arbeidsoppgaver til langt opp i halsen. La oss få lov til å arbeide mer med diagnostikk og behandling i stedet for registrering, sier han til Berlingske Tidende.

Bedre tid, vanskelig språk

Anders Berg Jørgensen er typisk for gruppen som tar kortere vikariater i Norge. Han var ferdig utdannet i 2006, og har jobbet 14 måneder ved Hvidovre sykehus før han endte tre måneder i Skei i Jølster.

  • Jeg ville oppleve noe annet mens jeg ennå hadde muligheten. Det er stor forskjell fra København, litt ensomt iblant når kjæresten er igjen i Danmark. Men vi er heldigvis flere her som er i samme situasjon, sier han.

En positiv opplevelse, i tillegg til lønnen, er at han opplever å få langt bedre tid med hver pasient i Norge. I København opplevde han at hver konsultasjon måtte gjøres unna på 15 minutter, mens det i Jølster kan være dager uten en eneste pasient. Språket, derimot, har vært en utfordring.

  • Med de unge går det bra. Men de eldre er vanskelige å forstå for meg, og de har problemer med å skjønne meg. Da har vi måttet ha en sykepleier eller pårørende som tolk, sier han.