Kristin Halvorsen ville ikke si om hun hadde noen forventninger til at den 24 år gamle John Waagaard skulle dømmes etter at han kastet en kake i bakhodet hennes den 18. oktober i fjor – hennes første arbeidsdag som finansminister.

Finansministeren måtte torsdag vitne i saken i Oslo tingrett. Hun fortalte at hun ikke hadde betraktet kakeangrepet personlig, men som en handling som var egnet til å ramme den åpne omgangsformen norske politikere kan ha med velgerne.

– Søt, liten kake

– Jeg mener det er veldig viktig at vanlige folk vet de kan møte finansministeren på butikken og at hun vet hva det koster å fylle en handlekurv. Dersom konsekvensen av dette er at toppolitikere ikke kan leve et vanlig liv, så er det et stort tap for velgerne og for dem som skal gjøre jobben, sa Kristin Halvorsen.

Da SV-lederen møtte Waagaard på trappa i Finansdepartementet den aktuelle dagen forsto hun raskt at noe var i gjære da han pakket opp kaka han ønsket gi henne. Brått snudde hun og gikk inn døra.

– Jeg luktet lunta og hadde allerede kommet et stykke inn i gangen da han kastet. Det var jo en søt liten marsipankake – den traff i bakhodet, sa Halvorsen i retten.

Streng påstand

Da aktor, statsadvokat Marit Bakkevig, la ned prosedyre i saken ba hun om at domstolen reagerte strengt på kakekastet. Med argumentasjon i tiltalen om at kakeangrepet var egnet til å hindre statsråden fra å utføre sitt arbeid, en lite brukt bestemmelse i lovverket, mente hun fengsel i 45 dager var passende. Hun mente også at angrepet skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter.

Waagaard er også tiltalt for legemsbeskadigelse, noe han sa seg skyldig i.

Advokat Harald Stabell avviste påstanden og ba om at klienten måtte frifinnes for det alvorligste tiltalepunktet nemlig bruddet på paragraf 99 i straffeloven.

– Jeg mener også det er feil at kakekastet skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter. For tiltalen om legemsfornærmelse kan retten reagere med en bot eller betinget dom, sier Stabell til NTB.

Angrer

Den lille bløtkaken med marsipanlokk kjøpte BI-studenten Waagaard like før Kristin Halvorsen ankom Finansdepartementet den 18. oktober. Han hadde ikke snakket konkret med noen om det han skulle gjøre, men mente det var passende måte å markere sin misnøye med regjeringsdannelsen etter valget. At det lille partiet SV skulle få finansministerposten syntes han var uriktig, og det måtte markeres.

I dag angrer den tidligere ustraffede mannen på litt spontane handlingen. At han risikerte streng fengselsstraff ante han ikke.

– Ingen hadde fortalt meg at det å kaste en kake på en finansminister hadde en strafferamme på 15 års fengsel Det er jo helt høl i huet, sier Waagaard som ba om lukkede dører han selv skulle forklare seg for retten.

Dom i saken er ventet i løpet av neste uke.