Tirsdag skrev BT at reglene for makstid på glattcellen brytes nesten daglig. 90 prosent av varetektsfangene i Hordaland sitter for lenge på glattcelle.

Både Høyre og Fremskrittspartiet mener regjeringen ikke tar ansvar for egen politikk og skyver problemet over på politiet.

— Det er et paradoks at regjeringen skryter av å få ned soningskøen, mens varetektsfanger sitter for lenge på glattcelle. Å skyve ansvaret over på politiet, er kritikkverdig, sier Per Sandberg, som er nestleder i Frp og leder for Stortingets justiskomité.

Sandberg sier han derimot har full forståelse for at politiet lar fanger sitte lenger enn de to døgnene som er regelen.

Les også:

Får ikke putte fanger i containere

395 satt for lenge

— Noen ganger har det vært saker der unge mennesker har sittet på glattcelle i fire-fem dager. Det er alvorlig. Men noen ganger, der det er fare for bevisforspillelse eller rømming, må vi akseptere politiets vurdering, sier Sandberg.

Hovedregelen er at den pågrepne skal bli overført til et vanlig fengsel etter 48 timer. I Hordaland politidistrikt satt i fjor 395 personer for lenge i politiarresten - på det lengste i ni dager. Sandberg mener det forteller at politiet "må ha hatt en meget god begrunnelse" for ikke å løslate dem.

Frp mener problemet kan bøtes på ved å kjøpe fengselsplasser utenfor Norge. Ifølge Justisdepartementet har tallet på utenlandske varetektsfanger økt med 75 prosent på fire år

— Først og fremst bør vi kjøpe fengselsplasser i opprinnelseslandene til de som er dømt, sier Sandberg.

Smekkfulle fengsler

Han mener alternativet - å utsette soningen for dømte for å gjøre plass til varetektsfanger - er uaktuelt.

  • Da bygger vi opp igjen soningskøen. Det ville vært et nederlag. Vi kan ikke gå tilbake til samme situasjon vi hadde for fire år siden, der justisministeren ga strafferabatt for å få ned køene, sier Sandberg.

BT har tidligere fortalt om smekkfulle fengsler landet over. Ved et tilfelle tidligere i år, var det bare ledig plass ved et fengsel i Vadsø. Å sende fanger til andre fengsler, er også svært ressurskrevende: I fjor ble 68 varetektsfanger sendt til fengselet i Vik i Sogn. Når veien over Vikafjellet er vinterstengt, tar transporten 13 timer tur/retur, ifølge påtaleleder Gunnar Fløystad i Hordaland politidistrikt.

Får støtte fra Høyre

Også Høyres justispolitiske talsperson, Anders Werp, mener det kan være en løsning å kjøpe fengselsplasser i andre europeiske land.

  • Jeg forstår at politiet står overfor vanskelige vurderinger. Hvis valget står mellom å løslate en voldsforbryter eller en vanekriminell, så skjønner jeg at de velger å la folk sitte på overtid i arresten. Det grunnleggende spørsmålet er hvorfor ikke regjeringen har klart å forutse det store behovet for varetektsplasser, sier Werp.

Han peker på at det har vært kraftig tilstrømning av utenlandske kriminelle til Norge de siste årene.

  • En tredel av de domfelte er utenlandske statsborgere. Hvorfor har ikke regjeringen sørget for at flere av dem soner i hjemlandet? En annen løsning kan være å bygge egne avdelinger for utenlandske innsatte, som vil frigjøre kapasitet for varetektsfanger, sier Werp.

Han avviser at det ville vært en fordel å akseptere lengre soningskøer, fremfor å la folk sitte på overtid i politiarresten.

  • Det går ikke an å sette disse to problemene opp mot hverandre. Når regjeringen har redusert soningskøen så kraftig de siste årene, så måtte de skjønne at det ville få konsekvenser for varetektsfangene. Dersom de ikke har forutsett og lagt planer for den situasjonen, så er det ekstremt dårlig politisk håndverk, mener Werp.

- Et paradoks

I Venstre er nestleder Helge Solum Larsen åpen for å vurdere utenlandske fengselsplasser, men heller ikke mer. Også han kritiserer regjeringen for manglende oppfølging.

  • Glattcellene kan ikke bli standarden for varetekt. Systemet er ikke lagt opp slik, sier Larsen.

Han mener menneskeretts-påpakningene Norge har fått fra Europarådet, viser "mildest talt et paradoks," fordi vi ikke hadde akseptert tilsvarende fra andre sammenlignbare land.

Hva mener du bør gjøres for å skaffe flere soningsplasser? Si din mening her.