Hedmarkingen nekter straffskyld og samtykker ikke i utleveringen til Finland. Politiinspektør Johnny Christian Schill ved Hamar politidistrikt bekrefter at mannen er begjært utlevert, men vil ellers ikke kommentere saken, melder Hamar Arbeiderblad.

Den finske kvinnen er 40 år. Hun ble sist sett natta mellom 16. og 17. november. Finsk politi mener den norske mannen har drept henne, men de har ikke funnet noe lik.

— Vi tror hun er utsatt for noe kriminelt. Hun er fortsatt savnet, men vi kan ikke være sikre på at det er kjæresten hennes som står bak, sier politikonstabel Antti Marjaluata til Hamar Arbeiderblad.

Varslet om død kvinne

25. november kontaktet 32-åringen Advokatfirmaet Staff og varslet om at det lå en død kvinne i en leilighet i et navngitt finsk tettsted. Advokat Halvard Helle varslet Kripos i Norge som igjen varslet finsk politi. I leiligheten ble det imidlertid ikke funnet noe lik, og politiet vet derfor ikke med sikkerhet om kvinnen er død.

— Jeg håper hun er i live og i god behold. Hun har en uregelmessig livsførsel, og det behøver ikke være unormalt at hun er borte i en periode, sier Halvard Helle til NTB.

Torsdag ble hans klient pågrepet på det psykiatriske sykehuset der han var innlagt. Fredag ble han varetektsfengslet for tre uker av Hedemarken forhørsrett. I kjennelsen utelukker ikke forhørsretten at det hele kan dreie seg om oppspinn, skriver VG.

Finsk politi har begjært mannen utlevert. Det er opp til Riksadvokaten å ta stilling til om utleveringen skal iverksettes.

Påkjærer fengsling

Halvard Helle opplyser til NTB at fengslingskjennelsen vil bli påkjært, og at mannen derfor ikke kan utleveres til Finland før saken er vurdert på nytt av lagmannsretten.

— Dersom lagmannsretten også kommer til det resultat at mannen kan utleveres, vil jeg be Riksadvokaten om ikke å utlevere ham, sier han.

Helle mener en utlevering ikke er nødvendig, samtidig som det vil være et uforholdsmessig inngrep overfor 32-åringen.

— Om mannen er i Finland eller i Norge, har ingen betydning for saken. Finsk politi må dessuten foreta tekniske undersøkelser som kan kaste lys over hva som eventuelt har skjedd, sier advokaten.

Han mener også at helsetilstanden til hans klient tilsier at mannen ikke bør være i fengsel.

(NTB)