Les mer:

– Religiøs kunst gir trygghet

– Stilen med religiøse symboler og nostalgiske møbler er blitt utrolig populær. De siste tre årene har det tatt helt av, sier Vivian Christensen og Lonnie Wörtz Jensen, nettansvarlige for det populære norske magasinet «Vakre Hjem og interiør».

Minimalismen må vike

Du har kanskje lagt merke til det, enten i interiørbutikkene eller hjemme hos venner og kjente: Den minimalistiske stilen er i ferd med å vike plass for det mer spesielle og personlige.

Vi henter frem gammelt arvegods, som for eksempel det velkjente bildet av Jesus med lammet, kors og engler. I tillegg kjøper vi med oss pyntegjenstander og kunst med religiøs betydning når vi er utenlands.

– Det handler om å omgi seg med ting som har sjel og historie, mener Christensen, som også driver grossistvirksomheten Jeanne d´Arc Living sammen med Wörtz Jensen. Her har de spesialisert seg på det som kalles den dansk-franske stilen der religiøse symboler spiller en sentral rolle. Størstedelen av salget går til Norge.

Affeksjonsverdi

Siw Homme fra Kristiansand liker å hvile øynene på sin private lille utstilling. I tomannsboligen i Kristiansand har hun flere tablåer med ulik religiøs-inspirert pynt, deriblant et bilde av Jesus som holder et lite barn, antikke engler og kors, plassert sammen med bilder av de to guttene hennes.

– Det meste er arvegods med stor affeksjonsverdi. Mye er arvet fra min manns bestemor, en dame som betydde mye for meg, forteller Siw Homme.

I tillegg supplerer hun med enkelte nye kjøp som passer til og som kan forsterke stilen.

– Jeg blander gammelt og nytt og henter inspirasjon fra interiørmagasiner til nye måter å sette det sammen på, sier 35-åringen.

Hun har selvsagt også fått med seg at retningen er siste mote.

– Men det er ikke bare derfor jeg har det fremme. Jeg synes tingene er fine. De er gode å hvile øynene på. Og så kjennes det godt at de har en historie å fortelle, sier Siw.

Hun føler at gjenstandene gir trygghet og vekker de gode barndomsminner.

– Mote er noe som kommer og går, men dette er noe jeg har hatt lenge, og som jeg alltid vil være glad i, uansett trender, sier Siw Homme.

Personlig

Karl Olav Mortensen, konservator ved Sørlandets Kunstmuseum, er ikke overrasket over folks sterke hang til å omgi seg med «viktige» ting.

– Det har lenge vært mye fokus på rene flater. Nå gir det seg utslag i noe som er mer frodig og mangfoldig. Folk vil heller bygge opp tablåer med ting de bryr seg om og har knyttet minner til. Det blir mer personlig, sier kunsteksperten, som selv har gjort nettopp dette.

– Jeg har selv stilt ut ting som er verdifulle for meg. Slike tablåer blir et uttrykk for hvem man er og hva man setter høyt.

Populært blant unge

I en av Kristiansands største bruktbutikker, Shalam, blir gamle religiøst inspirerte ting og bilder revet bort med en gang det kommer inn.

– Folk betaler spesielt godt for bilder av Maria eller Jesus, opplyser Bjørn Bergkvist som jobber i butikken.

Han forteller at det er mest unge mennesker som støvsuger butikken for disse gjenstandene.

– Stilen vekker kanskje gode minner om besteforeldre og tanter på landet og om noe trygt og godt, smiler han.

Selger til hele landet

I Søgne driver Anniche Eikrem Andersen egen forretning, kun med denne stilen. Hun selger også produkter til hele landet via nett. Andersen bekrefter populariteten.

– Folk setter opp bilder av barna sine sammen med Jesus, madonnafigurer og lys med kors festet med knappenåler, forteller Eikrem Andersen.

Butikken hennes, Annas Rom, bugner av Jesus-figurer i keramikk, kunst og kort med jomfru Maria, kremmerhus med religiøse motiver og små kors og krusifikser til å feste på stearinlys.

– Dette er jo egentlig en ganske snever stil som mange likevel har tatt til seg. Kanskje er det et behov for å søke det gode og trygge i en verden med terror og usikkerhet. Den pynten vi omgir oss med blir en slags motvekt, sier Eikrem Andersen.

Hun opplever ikke at det er kristne miljøer som spesielt etterspør denne stilen.

– Det virker ikke som dette nødvendigvis har noe med tro å gjøre. Det er mer en trend og et ønske om harmoni og godhet. For noen frembringer stilen gode barndomsminner. Jesus-bilder var mer vanlig da vi var små, sier butikkinnehaveren.

Fædrelandsvennen/Bergens Tidende

PERSONLIG: Siw Homme (35) lager stilleben der hun setter sammen bilder og ting som betyr mye for henne.
Lars Hoen, Fædrelandsvennen