Forskerne har ingen planer om å stappe torsk inn i ørene dine. Men målet er å utvikle en metode, for eksempel ved å lage en tablett med enzymer fra torsk, som kan få sentrale deler av vårt øre til å fornye seg, og dermed gjøre at hørselen blir bedre. Torsk har nemlig god hørsel livet ut, i motsetning til mennesker.

I dag er høreapparat eller kirurgisk inngrep eneste medisin mot dårlig hørsel for mennesker. Torsken derimot har små hårceller som omgjør lyd til elektriske impulser. Mennesker har riktignok tilsvarende hårceller, men mens våre svekkes med alderen, fornyer torsken sine høreorganer kontinuerlig, skriver Aftenposten.

Forsker Niels Christian Stenklev ved Institutt for klinisk medisin på medisinsk fakultet ved Universitetet i Tromsø har sammen med Fiskeriforskning dokumentert torskens hørsel. Han mener det bør være mulig å gi mennesker torskehørsel.

– Målet er å finne et medikament eller en genetisk behandling som stimulerer hårcellene i øret til gjenvekst. Det kan bety slutten for høreapparatene, sier Stenklev.

Ingen vet sikkert hvorfor menneskets hårceller i ørene forringes og gir alle dårligere hørsel med alderen.

– Under en internasjonal konferanse i Tromsø i april vil gjenvekst av «høre-hårceller» være et av flere tema over. Vi mener bestemt vi er inne på noe riktig og viktig, og kanskje har vi medisinen klar innen 10-15 år, sier Stenklev.