Gassflammen brenner fortsatt inne i restene av de nederste etasjene i Fjelltunveien 31, to og et halvt døgn etter at fjellet bak bygningen raste ut og knuste deler av huset.

Brannfolk spyler bygningen med vann, og politifolk og mannskaper fra sivilforsvaret sørger for å holde publikum utenfor sperringene som omgir store deler av bydelen.

Drøye 100 meter fra den sammenraste bygningen venter vel ti pressefolk, flere av dem på tredje døgnet. Kaffekopper, ledninger og TV-utstyr flyter rundt. I veikanten står en bruskasse med mat i.

Hver time er det direktesending. Men formiddagen går, uten mye nytt å rapportere om.

**Les også:

Oppretter ekspertgruppe**

– Må være tålmodige

En bil med brannmannskaper kommer kjørende ned bakken. Brannfolkene strømmer ut av bilen, de har med røydykkerutstyr. Fotografene står raskt på rekke, skjer det endelig noe?

Så kommer innsatsleder Tor André Gram Franck. Pressefolkene stimler rundt sammen ham.

– Ta det helt med ro, det er bare vaktskifte, sier han.

Slitne brannfolk får reise hjem for en stund, men må nok i likhet med pressefolkene belage seg på nye økter ved ulykkesstedet.

Det vil trolig ta flere dager før gasstanken under den sammenraste bygningen er tom, og eksplosjonsfaren er over.

– Vi må være tålmodige. Det er umulig å si hvor mange timer eller dager det vil ta før tanken er tømt, sier brannsjef Geir Thorsen.

Dersom gassflammen i ruinene slokker, øker eksplosjonsfaren. Brannvesenet vil derfor holde flammen ved like, og fikk i går plassert en fakkel som vil antenne gassen dersom den opprinnelige flammen skulle slokne.

I tillegg ble det satt i verk tiltak for å få gasstanken tømt raskere. Gjennom hull i betongveggen sprøytes vann inn i rommet rundt tanken.

– Slik kan vi få opp temperaturen, og øke avdampingen, forklarer sjefsingeniør Kjell Hartvigsen i StatoilHydro, som i går kom til byen for å bistå redningsmannskapene med ekspertise på gasslekkasjer.

Les også:

Dronningen til Ålesund

Får ikke flytte hjem

Mens redningsmannskapene på ulykkesstedet arbeider og pressefolkene venter, er det stille i gatene rundt dem. I store deler av bydelen Fjelltun står husene tomme og mørke. De eneste menneskene som er å se, er mannskaper fra Sivilforsvaret som patruljerer området for å holde innbruddstyver unna. 420 mennesker er evakuert fra hjemmene sine på tredje døgnet.

I hotellresepsjoner og klesbutikker får de ut frustrasjonen.

– Jeg må ha et rom, jeg kan ikke være hos broren min lenger nå. Men jeg rakk ikke å få med meg lommeboken da vi dro. Du får ta det med forsikringsselskapet.

– Vi trenger sokker, underbukser, og kanskje noen T-skjorter. Ungene har gått i de samme klærne i to dager nå.

– Fantastisk velvilje

De evakuerte må også belage seg på å vente, selv om enkelte begynner å bli utålmodige.

– Det er sikkert vanskelig å forstå at de ikke kan få komme hjem igjen nå som det er gått så lang tid. Men samtidig viser de aller fleste fortsatt en fantastisk velvilje i denne vanskelige situasjonen, det er helt fantastisk. De skjønner at ventingen er enda mye verre for familiene til de fem savnede, sier ordfører Bjørn Tømmerdal.

Brannvesenet vil i dag gjøre en ny vurdering av eksplosjonsfaren, før de avgjør om de evakuerte må tilbringe nok en natt hos familie, venner, eller på hotell.

VEDLIKEHOLDER FLAMMEN: Brannmannskapene plasserte i går en såkalt pilotflamme i ruinene av Fjelltunveien 31. Flammen vil antenne gasslekkasjen dersom brannen i husrestene skulle slokner. Hvis brannen slokker, vil eksplosjonsfaren øke.
Johannessen, Sara