— I flere barnehager i Oslo er det forbud mot å ta med Litago-yoghurt, forteller førsteamanuensis Trond Blindheim.

— Etter mitt syn burde det være forbud mot produkter med så høyt sukkerinnhold i alle barnehager og på alle skoler

I går skrev BT at Litago-melk er den mest populære drikken blant elevene på ungdomsskolene i Bergen.

I løpet av årets ni første måneder, solgte Tine 37.700 liter Litago med jordbær-, sjokolade- og banansmak til tretti ungdomsskoler i Bergen. Hver halvliter inneholder minst ti sukkerbiter.

Synnøve og Coca-Cola

— Hvis Tine tilfører barneproduktene mer sukker for å gjøre dem mer attraktive for målgruppen, er det svært betenkelig.

Den frittalende bergenseren er for øvrig svært kritisk til Tine som kommersiell aktør, også i skolen.

— Tine er gigantisk, og har nær hundre prosent dekningsgrad. Det gjør at folk velger Tine. Tine tror de har blankofullmakt, utstedt av det norske folk, til å gjøre hva de vil, hevder Blindheim.

— Det er dessuten ingen prinsipiell forskjell på Tine og andre aktører. Slipper man inn Tine, bør man slippe inn Synnøve Finden og Coca-Cola også.

Forbrukeren må velge

Professor i ernæringsvitenskap, Wenche Frølich, mener det er grenser for hvor stort ansvar samfunnet skal ta for den enkelte, og at det til syvende og sist er forbrukeren som må velge.

— Men industrien bør gi forbrukerne større valgfrihet og informere om hva produktene inneholder. Så kan forbrukeren ta et selvstendig valg, sier Frølich.

— Det er dessuten bedre at elevene drikker Litago enn Coca-Cola, for da får de i hvert fall næring i tillegg. Men jeg kan ikke forstå hvorfor denne melken må inneholde så mye sukker.

- Bedre enn brus

Også styreleder i Landsforeningen for kosthold og helse, Ragnhild Rønneberg, mener at det er bedre at barna drikker Litago enn brus.

— Melk inneholder vitaminer og mineraler, og viktig energi for barns og ungdoms vekst og utvikling. Mye brusdrikking (og inntak av andre slikkerier) fører til økt uro, dårligere konsentrasjon og blodsukker som fyker i været. I løpet av kort tid blir man dorsk, og klarer ikke å følge så godt med i timen, sier hun.

Rønneberg mener likevel at Tine og andre produsenter burde redusere mengden tilsatt sukker i produktene.

— Dessuten burde skolekantinene i større grad tilby sunnere matvarer som frukt, grønt, grove bagetter og fisk. Elevene må læres opp til å velge riktig mat. Da vil de prestere bedre psykisk og fysisk.