I 48 timer – fra 21. til 23. desember – skal demonstranter faste foran Stortinget. De krever oppholdstillatelse for kurdere som har fått avslag på oppholdssøknaden – de såkalte MUF-erne.

Initiativtaker er Amir Payan, bystyrerepresentant for SV i Bergen.

– Ber om forståelse

– Det er en appell til befolkningen i Norge om at disse menneskene er i en situasjon der de trenger nåde og solidaritet. Man skal være varsom med å bruke julehøytiden til politiske demonstrasjoner, og jeg ber om forståelse og unnskyldning hvis noen mener at det er upassende. Men dette gjelder mennesker som har blitt kasteballer i systemet. De har vært i Norge i 10-11 år, sier Payan.

Han sier 26 demonstranter meldte seg på allerede det første døgnet.

– Vi blir sikkert mange flere. Folk kommer fra hele landet, både MUF-ere og andre, sier Payan.

BT skrev i forrige uke at alle de 70 klagesakene Utlendingsnemnda har behandlet har endt med avslag. Minst 40 klagesaker gjenstår.

– Ingen fremtid

– Nå er det fattet endelig vedtak for de fleste MUF-erne. Hvorfor aksepterer dere ikke det?

– For disse menneskene er det ikke snakk om å akseptere noe. De har ingen fremtid i Irak. De har jobbet og betalt skatt i Norge i årevis, sier Payan.

Han har tidligere tatt til orde for at SV burde trekke seg fra regjeringen på grunn av asylpolitikken.

– SV har gjort sitt beste, men har blitt overkjørt av Ap. Den rødgrønne regjeringen har ikke innfridd løftene den gav i Soria Moria-erklæringen om en human og verdig asylpolitikk. Ap er verre enn Frp i asylpolitikken, sier Payan.

Flere organisasjoner støtter MUF-ernes krav om opphold. Det felles innvandrerråd og Kurdisk kulturforum i Hordaland har tatt initiativ til en SMS-aksjon og et opprop på nettet. Oppropet støttes av blant andre Norsk Folkehjelp, NOAS, Redd Barna og SOS Rasisme.

Hva synes du om aksjonen? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Bystyrerepresentant Amir Payan (SV) ber om nåde på vegne av MUF-erne. Nå vil han faste foran Stortinget.
Bergens Tidende