— Det er en dramatisk nedgang i valgdeltakelsen blant de under 40. Vi ønsker å børste støv av inntrykket av at det å stemme er så formelt og gammeldags. I stedet kan folk klikke seg inn på nettet. Der finner de all den informasjonen de trenger, sier Christine Due Sivertsen, nestleder i valgsekretariatet ved Bergen kommune.

Via Bergen kommunes hjemmesider kan man blant annet klikke seg inn på en elektronisk manntallstjeneste. Der kan man taste inn fødsels- og personnummer.

— Da får du vite hvor du skal stemme. Det kommer også opp et kart. Mange tror at man er nødt til å stemme på selve valgdagen. Det trenger man ikke - det er bare å forhåndsstemme, sier Due Sivertsen.

Filmene vises på Bergen Kino frem til valget.

— Med filmsnutten har vi forsøkt å finne et uttrykk som appellerer til yngre. Det er lett for at offentlig informasjon blir tørr og kjedelig. Det er derfor vi har valgt et slikt tegneseriekonsept, sier Due Sivertsen.

Man kan ennå ikke stemme via nettet i Norge.

— I Sveits og England kan man det. I Norge er de nedsatt en e-valgskommisjon som jobber med dette. Kanskje det er mulig ved neste stortingsvalg, sier hun.

<b<VIL HA DEG TIL Å STEMME:</b> Nestleder i valgsekretariatet, Christine Due Sivertsen, håper filmene skal få flere unge til å stemme.
ANE BØRHAUG
<b>PÅ NETT:</b> Bergen kommune har laget en filmsnutt som skal få folk til å stemme ved høstens valg. FOTO: BERGEN KOMMUNE (filmen er produsert av Bug)