• Det er ikke opplagt at blitzerne får bruke Blitzhuset etter at det er pusset opp, sier byrådsleder Erling Lae (H) i Oslo.

Lae varsler at han nå vil gå en ny runde med gruppelederne i bystyret om hva som skal skje med Blitz-huset etter den planlagte oppussingen.

— Min personlige sympati for Blitz-huset er nå på nullpunktet. Man kan ikke skylde på enkeltelementer som man ikke har kontroll over, når det er slik at huset brukes som lagerplass for slagvåpen, brusteiner og eksplosiver, sier Lae til NTB.

Han understreker at Oslo kommune som huseier har et ansvar for at huset ikke brukes til ulovligheter. Kommunen og statlige Entra Eiendom inngikk i 2005 en avtale som innebærer at blitzerne fikk bli i huset.

En forutsetning brutt?

Lae sier at det fra Oslo kommunes side har vært en uttrykkelig forutsetning at selve huset ikke skulle brukes som utgangspunkt for ulovlige handlinger.

— Men det er det som nå helt beviselig har skjedd og skjer. Dermed kan det ikke være opplagt at det er Blitz som igjen skal bruke huset etter oppussingen, sier byrådsleder Lae.

Lae sier det må vurderes om Blitzhuset heller skal brukes av alternative ungdomsgrupper.

— Dette vil jeg drøfte med gruppelederne i bystyret når bystyret nå skal ta stilling til vilkårene for oppussingen av huset. Rett over 1. mai vil jeg ta kontakt med gruppelederne for å høre hvor de står, sier Lae til NTB.

Skader for en halv million

— Da Rådhuset ble stormet og påført skader for en halv million kroner i januar 2003, mente jeg at nok var nok. Bystyret mente likevel vi skulle videreføre avtalen. Det har vi gjort, med en engels tålmodighet vil jeg si, men nå er det enda større grunn til å vurdere om vi ikke bidrar til ulovligheter ved å fortsette utleien til Blitz, sier Lae.

Han legger til at det har vært et klart flertall i bystyret, særlig med støtte av Venstre, SV og Arbeiderpartiet, om å strekke seg veldig langt for å videreføre driften.

— Møtet med gruppelederne vil avklare om dette fortsatt gjelder, sier Lae.

Frp-er vil kaste ut blitz

I Stortinget har torsdagens Blitz-aksjoner fått Frps Christian Tybring-Gjedde til å se rødt: Nå vil han kaste miljøet ut av Blitz-huset. Han mener at fredningsavtalen mellom Oslo og Blitz må oppheves.

Politiet opplyste fredag at de beslagla tre tonn med murstein, flere esker med knallskudd, samt «malingsbomber», brannbomber, røykbomber, gassgranater og flere slagvåpen under ransakingen av Blitz-huset.

Blitzerne selv hevder at knallskuddene politiet fant under ransakingen natt til fredag, var skudd som Blitz selv hadde beslaglagt fra demonstranter.

De mange kassene med stein som politiet bar ut av Blitzhuset, stammer fra den tiden «huset var under stadige angrep fra nazister». Politiet viste fram de samme kassene etter en razzia i 1995, ifølge Blitz.

Kritiserer politiet

Styreleder Vegard Velle i Fredsinitiativet deltok i demonstrasjonen mot NATO-toppmøtet torsdag kveld, der over 200 blitzere ble anholdt av politiet.

Velle sier til NTB at han reagerer sterkt på at politiet arresterte samtlige 260 som deltok i demonstrasjonen.

— Det må være norgesrekord – en norgesrekord som viser at det fører til maktmisbruk når politiet får store ressurser, sier Velle.

KASTEVÅPEN: Politiet aksjonerte mot blitzhuset i Pilestredet natt til fredag. Her blir kasse på kasse med kastevåpen hentet ut av huset.
Falch, Knut
UTENFOR BLITZ: Operativ uteleder Tor Langli uten for huset.
Falch, Knut